Etter sju skyteepisoder i Oslo de sju ukene uttrykker Oslo-politiet sin «bekymring». Foranledningen er torsdagens skuddrama på Mortensrud, der skuddofferet er «svært kritisk skadd».

– Vi forbereder oss på å kunne stå i en svært alvorlig etterforskning. Vi har ikke fått noe endelig fra sykehuset, men som dere skjønner, er dette svært kritisk, sa leder for Etterretning og etterforskning (FEE) i Oslo politidistrikt, Grete Metlid på en pressekonferanse fredag morgen.

– Mannen er svært kritisk skadd. Vi venter nå på siste melding fra sykehuset. Det ble gjort livreddende tiltak på stedet, men som sagt er dette svært alvorlig. Dette er veldig vanskelig for familien på sykehuset, sa hun videre. (NTB)

Flere medier har spekulert i at det er en sammenheng mellom hendelsen i Vika lørdag 2. oktober hvor en mann i 20-årene ble alvorlig skadd i en skyteepisode, og torsdagens episode på Mortensrud.

– Per nå ser vi ingen tydelig sammenheng med skytingen ved konserthuset i Vika og saken på Mortensrud. Samtidig er det mange ubesvarte spørsmål, men vi ser ingen sammenheng.

Metlid utdypet sin bekymring slik:

– Dette er alvorlig nettopp fordi det skytes i det offentlige rom i et område hvor det befinner seg mange unge barn og voksne. Det skjer i høstferien hvor man er ute, sa hun.

Til NTB sier Metild at skytingen på Mortensrud på nåværende tidspunkt ikke kan knyttes direkte til noe miljø eller tidligere episoder.

– Foreløpig kan vi ikke det. Vi jobber også med de tingene nå, og å få et best mulig situasjonsbilde og forståelse for hva dette kan være, sier hun.

– Ikke målrettet

– Vi har stor forståelse for reaksjonene rundt dette, la Metlid til, men påpekte også at det er pågripelser i de fleste sakene.

Sju personer har blitt skutt på sju uker i Oslo:

  • Søndag 15. august ble to unge gutter skutt i en T-banevogn ved Skøyenåsen T-banestasjon. En av dem ble alvorlig skadd. Gjerningsmannen er pågrepet.
  • Onsdag 25. august ble to menn skutt ved en oppgang på Trosterud. Begge havnet på sykehus. Per nå har ikke politiet noen mistenkte i saken.
  • Mandag 30. august ble en mann i 20-årene skutt og skadd ved Brynseng T-banestasjon. En mann i 20-årene ble pågrepet.
  • Lørdag 2. oktober ble en mann ble alvorlig skadd i en skyteepisode i Vika i Oslo. Der ble en tredje person pågrepet torsdag.
  • Torsdag kveld, 7. oktober, er en mann i 20-årene svært kritisk skadd etter å ha blitt skutt ved Lofsrud skole på Mortensrud. Politiet hadde fredag morgen ikke pågrepet noen i forbindelse med saken.

Les også:

Åpen jakt på norsk ungdom – ranes og slås til blods

 

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.