Dagen etter Sylvi Listhaugs (Frp) kontroversielle besøk i Rinkeby, dro hun til et av områdene i Oslo som bekymrer henne mest.

Innvandrings- og integreringsministeren hadde med seg et valgløfte på 30 millioner kroner da hun onsdag besøkte Manglerud politistasjon og Mortensrud. Disse områdene sørøst i hovedstaden har et økende problem med unge kriminelle, kunne politiet fortelle. Et kriminelt nettverk på rundt 70 unge voksne og ungdommer har vokst fram de siste årene.

Under en gåtur rundt Mortensrud med pressen på slep lovet Listhaug hjelp til politiet i området.

– I neste års statsbudsjett foreslår regjeringen å bevilge 30 millioner kroner til politiet her i Oslo sørøst for å ta tak i situasjonen som nå går i feil retning. Det håper vi både kan brukes til forebyggende arbeid, men også til å få tatt ut en del av disse som sitter på toppen og styrer. Det er viktig å gjøre det nå, for nå har vi fremdeles muligheten til å gjøre dette i Norge, uttalte Listhaug.

Avfeier svensk kritikk

Besøket på Mortensrud kom dagen etter at Listhaug skapte mye støy ved å besøke bydelen Rinkeby i Sverige. Både tidligere statsminister Carl Bildt og sittende statsminister Stefan Löfven har i tydelige ordelag refset den norske statsråden for svartmaling, for å fortegne bildet av de aktuelle bydelene og for at Sverige-besøket var et rent valgkampstunt for å fremme Frps innvandringspolitikk.

Listhaug har ved flere anledninger advart mot «svenske tilstander» i innvandringspolitikken og hevdet at Sverige har ført en naiv og snillistisk innvandringspolitikk som har ført til parallellsamfunn, «no-go-områder» og store problemer en rekke steder i landet – med Rinkeby som fremste eksempel.

Under besøket på Mortensrud avfeiet Listhaug kritikken.

– De har en helt annen debatt i Sverige og langt mindre åpenhet enn vi er vant med i Norge når det gjelder å ta tak i utfordringer og diskutere dem, så sånn sett har jeg forståelse for reaksjonen, sier Listhaug til NTB.

Hun er ikke enig i at hun hadde gjort for dårlig research før Sverige-besøket.

– Jeg bruker svensk politis egne betegnelser på dette, de snakker om 60 utsatte områder, og rundt 20 særskilt utsatte områder, det er blitt brukt ulike benevnelser på dette. Jeg skjønner at man gjerne vil diskutere ord, men det er realitetene i dette som er viktig å diskutere, sier statsråden.

Kriminelle ungdomsgjenger

Hun avviser at Mortensrud og Oslo sørøst er «Norges Rinkeby».

– Langt ifra, heldigvis har vi i Oslo og Norge en langt bedre kontroll over situasjonen enn det vi har i noen deler av Sverige. Det er det viktig at vi fortsetter å ha, og da er det viktig at vi nå setter inn ekstra ressurser når vi ser den negative utvikling som politiet beskriver her i området. Det handler også om å ta folk her i området på alvor, for jeg vet det bor folk her som er urolig for utviklingen, sier Listhaug.

Under en orientering på Manglerud politistasjon før omvisningen på Mortensrud fikk Listhaug høre at det de siste årene har fått utvikle seg flere kriminelle ungdomsmiljøer som er involvert i narkotikavirksomhet og en rekke voldshendelser.

Politiet er bekymret fordi miljøet er i ferd med å ekspandere og utvide sitt territorium, og de rekrutterer ungdom helt ned i 13–14-årsalderen. Politiet har nå beordret en særlig innsats mot disse miljøene, hvor målet er å påføre dem «markant og varig svekkelse», fortalte politioverbetjent Terje Dahl.

Han var tydelig på at politiet i dag ikke har nok ressurser til å jobbe godt nok forebyggende, og i altfor stor grad blir løpende etter og «slukke branner».

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂