Nytt

Sveriges statsminister Stefan Löfven advarer Sylvi Listhaug mot å blande seg i svensk innvandringspolitikk.

Tirsdag avlyste den svenske migrasjonsministeren Heléne Fritzon et planlagt møte med Frp-statsråden Sylvi Listhaug i Stockholm. Det mener Löfven var klokt.

– Ja, det var rett beslutning ettersom statsråden opplevde at hun kunne bli en del av den norske valgkampen, og hun ville ikke. Hun sier at hun kan ta imot statsråden etter valgkampen i Norge, sier Löfven til VG.

Det er «viktig at det gis et korrekt bilde», sier Löfven, og mener at man ikke skal legge seg borti situasjonen i hverandres land.

– Hva tenker du om at Listhaug var på besøk for å drive valgkamp?

– Det får hun velge, men jeg synes vi skal være forsiktige med å blande oss opp i hverandres lands situasjon og valgkamp. Det har vi valgt å være, sier statsministeren.

Både norske UD og statsministerens kontor har avvist at norske myndigheter skal ha advart mot Listhaug-turen. Heller ikke Löfven kjenner til en slik kontakt, han har «absolutt ingen opplysninger om dette», sier han til VG.

En kilde i det svenske regjeringsapparatet kaller imidlertid Listhaugs oppførsel for «frekk», skriver VG. «Hadde dette vært et annet land enn Norge kunne dette skapt samarbeidsproblemer», sier kilden til avisen.

Sylvi Listhaug svarer på kritikken fra den svenske statsministeren i et intervju med VG:

– Han står fritt til å mene hva han vil. Jeg synes jo det var synd at vi ikke fikk til det møtet i går, men jeg ser frem til å samarbeide med min svenske kollega senere. Og så synes jeg det er kjempeviktig at vi lærer av hverandre, både av det som går godt og der vi kan lære av hverandres feil, sier hun.

Listhaug gjennomførte et besøk i den innvandrertette bydelen Rinkeby i Stockholm – en av 23 no-go-områder i Sverige – og fikk en brottsjø av kritikk fra svenske og norske medier for å svartmale situasjonen.

Hun har tidligere omtalt tilstandene i svenske innvandringsbydeler og sagt at den er et resultat av en naiv og snillistisk politikk.

VGs journalist påpeker at uttrykket «svenske tilstander» nesten har blitt et skjellsord i Norge, og spør Löfven hva han synes om det:

– Det får dere diskutere i Norge.

 

VG: Löfven til VG: Klokt ikke å møte Listhaug

Les også