Politiet i Oslo er ifølge Dagbladet livredde for at gjengutviklingen i Oslo øst skal fortsette.  Politiinspektøren innrømmer at politiet ser med bekymring på situasjonen i Oslo hvor 90 personer er pågrepet i løpet av de siste tre månedene etter aksjoner mot miljøet.

– Jeg er bekymret for at rekrutteringa til de kriminelle miljøene skal spre seg videre i byen og at kriminelle gjenger skal få ytterligere fotfeste, sier Lund når Dagbladet møter ham på Mortensrud.

Politiinspektøren har all mulig grunn til å være bekymret, eller som det heter i reklamen for David Cronenbergs skrekkfilm Fluen fra 1986; Be afraid, be very afraid. Det han er «livredd» for er at vi i Oslo skal få det som ingen vil innrømme at vi er på vei mot, såkalte svenske tilstander. Hvis du trodde svenske tilstander var ille, må du tro om igjen, for svenske tilstander blir bare verre og verre dag for dag.

Heldigvis er Oslo for Kardemommeby å regne i forhold til Stockholm hvor politiet denne uken med bekymring måtte melde at antall kriminelle gjenger bare øker til tross for alt arbeidet som er lagt ned for å motvirke utviklingen. Mens politiet i Oslo har pågrepet 90 personer og sluppet løs nesten like mange, kjemper politiet i Stockholm en håpløs kamp mot stadig mer utspekulerte og voldelige kriminelle gjenger. Det er i dag i Stockholm alene 46 kriminelle gjenger og det er flere enn i 2015. 46 kriminelle gjenger som ikke bare skremmer lovlydige innbyggere på høylys dag, men som livnærer seg ved kriminell virksomhet ved å ta i bruk utspekulerte mafiametoder for å vokse og berike seg selv.

Gängen har ökat i antal och några av nätverken utmärker genom sitt våldskapital och hur de pressar samhället, enligt polisen.

Politiet og myndighetene har selvsagt jobbet systematisk mot de kriminelle gjengene de kartla i 2015, og det har sikkert ikke vært mangel på dialog i jobben med å få de kriminelle guttene på bedre tanker men gjengene øker i antall og rekrutterer stadig flere unge gutter til narkotikasalg og voldelige oppgjør.

– Det här är problematiskt eftersom det kan underlätta nyrekrytering av ungdomar eller påverka den offentliga förvaltningen, säger Annika Eriksson, enhetschef.

De som måtte tro at gjengene er uorganiserte og reker tilfeldig rundt i gatene må tro om igjen. Flere av dem drives som egne firmaer, og mange av de sentrale lederne har strategiske posisjoner i samfunnet for eksempel som betrodde ledere i kommunale ungdomsklubber for enklest mulig å komme i kontakt med ungdommer de kan rekruttere til sine kriminelle gjenger.

Enligt polisen använder de sig av företag i sitt brottsupplägg eller sitter på strategiska positioner i lokalsamhället. Det kan till exempel vara fritidsledare.

Er det rart politiinspektør John Roger Lund er bekymret?

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂