Vold med bruk av kniv øker stadig i Sverige. Illustrasjonsfoto.

For svenskene kan 2020 bli året da det settes «ny rekord» i dødelig bruk av kniv. Statistikken peker i feil retning, og er oppsiktsvekkende stygg og blodig. Sverige anno 2020 er et farlig land.

Sverige har fått mye medieomtale for det påfallende høye antallet skyteepisoder og bombeeksplosjoner. Voldsomme gjengoppgjør mellom grupper og klaner av innvandrere står sentralt i utviklingen.

Men dette er bare en del av det bildet som avtegnes av «det nye Sverige», et bilde som skremmer mange også her i nabolandet Norge.

Ifølge SVT Nyheter har det vært en stor økning i bruken av kniv i forbindelse med voldshendelser i Sverige de senere årene.

Eksempelvis var 2019 et svært stygt og bloddryppende år i så måte.

SVT har tagit ut statistik på hur många som dött av knivvåld och hur många som vårdats på sjukhus på grund av knivstick under de senaste åren. Den visar att antalet personer som vårdats för knivskador 2019 var den högsta på fem år. I Stockholms län vårdades 212 personer under förra året.

Men om dette var alvorlige tall, ser det faktisk enda verre ut i 2020, ifølge SVT:

Betydligt fler dör i knivvåld än i skjutningar. 29 svenskar drabbades av det dödliga knivvåldet under första halvåret 2020. Fortsätter trenden året ut så blir det den högsta siffran knivdödade under hela 2000-talet, skriver SVT.

Fria Tider supplerer med informasjon om utviklingen:

«Totalt i Sverige knivvårdades 734 personer 2015. 2019 hade den siffran successivt ökat till 923.»

Ille blir til verre, med andre ord.

SVT har tatt kontakt med politiet og bedt om deres vurdering av saken. Der mener man problemet kan henge sammen med at det fra myndighetenes side tas for lett på forbundet mot å bære kniv:

Poliser som SVT pratat med vill att knivlagen följs och att de som bär kniv hamnar i fängelse i stället för att få dagsböter.

– Jag har aldrig under mina år som polis hört att någon fått fängelse för att ha burit kniv trots att det finns på straffskalan, säger Reine Berglund, som är polisinspektör i Huddinge.

Fra det svenske politiet meldes det om økende utbredelse av kniv, flere og flere har med seg et slikt våpen i hverdagen:

På polisens beslagsenhet i Stockholm city kommer det in drösvis med knivar i olika storlekar varje månad. Enligt Reine Berglund är det stor skillnad mellan vilka som bär kniv jämfört med vilka som bär skjutvapen. Han upplever att en del personer som inte är i kriminella kretsar kan bära kniv, skriver SVT.

– Det kan vara en machete eller vanliga bordsknivar. De här knivarna förstörs eller säljs, säger Gun Axelsson på beslagsenheten.

Mange vil mene at større tilbøyelighet til å bære kniv er et uttrykk for økende alvorlighetsgrad i volden i samfunnet. Kriminelle bruker våpen i stadig større grad. Det skaper naturlig nok økende utrygghet i hverdagen, og økende utfordringer for politi og helsevesen.

Men kniv-problemet er ikke noe opinionen er svært engasjert i. For volden ved bruk av kniv får mindre oppmerksomhet enn den mer «støyende» volden knyttet til andre våpen, ifølge Fria Tider:

Men enligt polisen får knivvåldet inte alls samma mediala uppmärksamhet som alla skjutningar och bombdåd.

 

Årets mest givende og interessante julegaver finner du hos Document: 

Kjøp Asle Tojes siste bok her! Vi pakker og sender for deg hvis du skriver «julegave» i meldingsfeltet.

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi setter stor pris på ditt bidrag:


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.