Politi på stedet der to personer ble skutt og drept i Stockholm onsdag kveld. Foto: Jessica Gow/TT / NTB

Voldsutviklingen i Sverige, og spesielt i Stockholm, har nådd nivåer som fremkaller sterke ord og uttrykk selv fra nøkterne politimyndigheter. Mange begynner for alvor å frykte hvor landet er på vei.

Document har i flere artikler omtalt den kraftige økningen av vold rundt om i Sverige. De seneste ukene er det spesielt Stockholm som har vært i fokus, selv om det ikke akkurat har være fred og ro i andre byer rundt om i landet i samme periode. Se sak under.

Vanligvis uttaler ikke sentrale personer hos politi- og tiltalemyndigheter seg om generelle utviklingstrekk i samfunnet. Men nå tar en nøkkelperson som Riksadvokat Petra Lundh bladet fra munne, og uttrykker dyp bekymring over hvordan rettssamfunnet og den allmenne tryggheten er i ferd med å forvitre i Sverige.

Fria Tider skriver om saken:

Den senaste tidens våldsvåg i Stockholm har resulterat i fyra mord, tolv skjutningar och tretton sprängningar under januari, rapporterar Aftonbladet.

Riksåklagare Petra Lundh säger till TV4 att situationen är ”exceptionell”.

– Vi ser ett exceptionellt läge nu, ett synnerligen allvarligt läge. Jag tror inte att vi har sett något liknande tidigare.

– Nu krävs det verkligen att vi mannar upp tillsammans med polisen och verkligen försöker utreda det här så långt möjligt, säger Lundh till TV4.

Document skrev nylig om omfanget av voldshendelser i Sverige bare i løpet av årets første par uker, og refererte Fria Tider:

*Den 2 februari sprängdes en port i Grimsta.

*En dryg timme senare en port i Bagarmossen.

*Den 5 januari sprängdes ett flerfamiljshus i Farsta strand.

*Den 11 januari öppnade flera personer eld inne på Kungsängens pendeltågsstation.

*Den 12 januari besköts ett flerbostadshus i Järfälla.

*Den 16 januari sköts en man i 20-årsåldern i Solna.

*En dag senare sprängdes «hipstervänsterns favoritkrog» Faros vid Nytorget på Södermalm.

Fria Tider skriver nå om hvem som antas å stå bak den siste opptrappingen av volden:

Enligt kanalens uppgifter är våldet ett resultat av tre parallella konflikter som pågår i den gängkriminella världen.

Dette dreier seg i all hovedsak om innvandrergrupper som er mer eller mindre i full krig med hverandre, basert på konflikter knyttet til narkotikaomsetning, territoriell kontroll og personlige uoverensstemmelser basert på såkalte æressaker eller ulike klaner og etniske opphav.

I det svenske politiet jobbes det på høygir for å stagge utviklingnen, og gjenskape noe som minner om kontroll over samfunnet.

Polisen genomförde under torsdagen en stor räd i Stockholmsområdet där 16 personer greps, skriver Fria Tider.

Avisen forteller mer om arrestasjonene, og opplyser blant annet at det skal dreie seg om mange mindreårige.  Det er beslaglagt store mengder våpen og sprengstoff.

– Vi är inne i en intensiv fas just nu. Vi ligger mycket nära de kriminella individerna i miljön och bedömer att vi det senaste dygnet, men även tidigare har kunnat gripa flera personer som har varit på väg att begå grova våldsbrott, säger Hanna Paradis, kommenderingschef för den särskilda händelse som hanterar den senaste tidens grova brott i region Stockholm, på polisens hemsida.

Det er ikke akkurat småsaker og bagateller de pågrepne er mistenkt for:

De gripna misstänks för brottsrubriceringar som mord och förberedelse till mord, allmänfarlig ödeläggelse, grovt vapenbrott och narkotikabrott. Polisen i region Stockholm arbetar nära tillsammans med andra regioner och den senaste tiden har andra polisregioner ingripit mot brott begångna i Stockholm.

Les også: 

Vold i Sverige: Det finnes ingen steder å slippe unna

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.