Det fikk mye oppmerksomhet da det kom ut at svensk politi har innført en egen kode for lovbrudd knyttet til asylsøkere. De loggføres i en egen hemmelig journal. DN fikk likevel ut at det dreide seg om mer enn 5.000 tilfeller fra oktober og ut januar.

Nå sies det at totalt ble det loggført over 500.000 saker i denne perioden. Asylsøkere sto dermed for 1 %. 99 % av alt politiarbeid handler om svensker som begår lovbrudd, heter det i artikkelen fra TT.

DN har nu fått fram den totala siffran över händelser i STORM-registret under samma period. Från den 15 oktober till och med sista januari finns 537.466 händelser registrerade. Det betyder att de 5.000 som kan kopplas till migranterna utgör mindre än en procent av samtliga ärenden.

Thomas Wallberg säger att bilden blir likartad om man i stället tittat på polisens register över anmälningar. Där finns alla anmälda brott, men även andra sortens anmälningar, exempelvis över försvunna personer.

– Även där är cirka en procent kopplade till migranter, berättar han.

..

Felipe Estrada, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, menar att de siffror DN har tagit fram ger en annan bild av de asylsökandes brottslighet än vad som kommit fram i media.

– Med tanke på den enorma uppmärksamhet som brottsligheten bland nyanlända har fått under det senaste halvåret så låter en procent som ganska lite. Det betyder att 99 procent av det som polisen gör inte kan kopplas till nyanlända, säger han.

Felipe Estrada har inte närmare analyserat polisens senaste siffror, men menar att de motsvarar vad han själv och andra forskare tidigare har kommit fram till.

– Vi vet att de allra flesta brott som begås i Sverige, och de allra flesta ärenden som polisen behöver arbeta med, gäller svenska medborgare. Så har det varit och så kommer det förbli, säger han.

Så kommer det säkert å forbli. Men er det troverdig?

brinnande-polisbil-östberga

Uff, disse svenskene.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/ett-fatal-brott-i-sverige-kopplas-till-flyktingar/