Politi jobber ved Biskopsgården i Göteborg etter en alvorlig voldshendelse. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT / NTB

Nå blir det anmeldt færre lovbrudd i Sverige. Men det betyr ikke at kriminaliteten synker, det er bare politiet som ikke har kapasitet til å ta telefonen når folk ringer for å anmelde.

Ny statistikk viser at tallet på anmeldte lovbrudd i Sverige synker, sett i forhold til de siste tre årene.

Men dette er dessverre ikke noe signal om at tilstandene i landet er på bedringens vei. Det er bare politiet som ikke lenger makter å ta imot alle henvendelsene som kommer:

Samnytt skriver om saken:

Enligt nya siffror från Brottsförebyggande rådet, BRÅ, minskar antalet anmälda brott för andra året i rad – även om de ökar jämfört med längre bakåt.

Parallellt har allt fler svårigheter med att nå fram till polisen och ger inte sällan upp efter många försök.

2022 anmäldes omkring 1,44 miljoner brott, en minskning med två procent jämfört med året innan. Det är också andra året i rad som antalet sjunker.

Jämfört med för tio år sedan har de dock ökat tre procent.

Avisen fortsetter:

Det var efter 2020 som antalet anmälningar började sjunka och ligger nu på ungefär samma nivå som 2014. Bland annat har anmälningarna om sexuellt ofredande och personrån minskat, med nio respektive elva procent.

Svaret finner man her, ifølge avisen:

Inget svar hos polisen. I förra veckan rapporterades om långa svarstider hos polisen där man anger underbemanning som orsaken till att man inte hinner med alla samtal.

Många har antingen inte kommit fram alls till eller har fått vänta i flera timmar – exempel finns även på personer som väntat i timmar för att sedan bli bortkopplade.

– Det är inget tekniskt fel eller avbrott just nu. De långa svarstiderna beror på att det finns för få operatörer, alltså personer som svarar i telefon, säger Iréne Sokolow på polisens nationella mediecenter till Aftonbladet.

Men til tross for vanskelighetene med å anmelde, er det visse typer av kriminalitet der pilene fortsatt peker oppover. Selv ikke telefonkøer klarer å holde tallene nede:

Däremot har anmälningarna om bedrägeri ökat med 33 procent under det senaste decenniet varav många riktas mot äldre.

Enda verre er det med hensyn til voldtekter, der Sverige har en helt oppsiktsvekkende stygg utvikling:

Något som ökat ännu mer dramatiskt under de senaste tio åren är anmälningarna om våldtäkt, en uppgång på 55 procent, en siffra som gäller kvinnor.

Under samma period har motsvarande anmälningar för män ökat med 59 procent.

I 2022 ökade också anmälningarna om misshandel mot kvinnor och flickor med 14 procent.

Les også: 

NRK analyserer volden i Sverige, men vil ikke se hovedårsaken

Bli med på møtet du også:

Kjøp billetter til møtet her

Bestill fra Document forlag:

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.