Det rapporteres om en voldsom økning i grov kriminalitet i Sørvest-Sverige. Det er blant annet snakk om drap og voldtekt. Bare siden St. Hans har Trollhättan opplevd 23 voldtekter. I Vestra Götaland sitter politiet med 50 uoppklarte drap.

Det er så dramatiske tall at de er vanskelig å ta inn over seg:

Kraftig ökning
Borås har ett plus på 58,5 procent och Skövde på 61,4 procent.

Trollhättan noterar en ökning på 22,2 procent, enligt färska siffror från länskriminalpolisens stab.

Chefen för länskriminalen i Trollhättan, Thord Haraldsson, hävdar dock en ännu större ökning.

– Den brottslighet vi sysslat med, mord, dråp, bankrån och våldtäkter, har ökat med 42 procent till och med juni, säger han.

Kriminalpolischeferna är eniga om att antalet våldtäkter ökar mest.
– Vi har 23 anmälda våldtäkter bara sedan midsommar.

Mycket alkohol
Ett intensivt uteliv och flödande alkohol är en orsak.
– De utsatta flickorna har ofta varit mycket berusade. Antingen har de inte kunnat freda sig eller så minns de inte vad som hänt, säger Thord Haraldsson.
Mord har oftast en egen historia.
– Varje fall är speciellt, menar Thord Haraldsson.
– Vi har haft tre- fyra stycken. Att de är så många är nog mest en slump

Här är morden som polisen ännu inte löst

Polisen i Västra Götaland har ett femtiotal ouppklarade mord att brottas med. Här är de senaste fallen:

PLATS: Göteborg.
DATUM: 7 april.
BROTTET: Studenten Alexander Wallberg sköts ner utanför sin port i Johanneberg. Sedan dess har hans liv vänts ut och in, 400 personer har hörts och 3000 ägare till en silvergrå BMW ur 5-serien (mördarnas förmodade flyktbil) har kontrollerats. Något motiv har inte hittats. Mycket tyder på att gärningsmännen tog fel på person.
Igentejpad mun

PLATS: Töreboda.
DATUM: 10 februari.
BROTTET: En företagare i 60-årsåldern hittades död på sin egen garageuppfart av hustrun. Han hade igentejpad mun. Polisen väntar på provsvar från SKL om de spår som fanns på kroppen. Om de kan matchas med en person kan brottet vara löst. Mördaren kan finnas i mannens umgängeskrets, och mordet har satts i samband med två försvunna män från Uddevalla och Ljungskile.
Försvann spårlöst

PLATS: Floda.
DATUM: 25 juli.
BROTTET: 80-åriga Astrid var ute och gick med sina gåstavar på söndagsmorgonen. Sen dess har ingen sett henne. En 57-årig släkting är skäligen misstänkt för att ha mördat henne. Men bevisningen mot honom är så tunn att den inte räcker till för att häkta honom.
Sköts sovande

PLATS: Trollhättan.
DATUM: 3 juni.
BROTTET: En förmögen 36-årig man sköts till döds med sex skott när han låg och sov i föräldrarnas villa i Trollhättan. Troligen blev mannens tvåårige son vittne till mordet. 36-åringen, som var i pokerbranschen, bodde egentligen i USA, men var på besök hos sina föräldrar i hemstaden.

Det brutala våldet i väst