Nytt

Pleiepersonalet ved et sykehjem i Trollhättan i Sverige skriver i et desperat brev til kommunen at de frykter for sine liv. Gjenger av innvandrerungdom truer personalet. Det er skutt mot sykehjemmet.

Sverige har problemer med innvandrerungdom i drift, og med tanke på lavkonjunkturen er utsiktene dystre. Brevet fra personalet i Trollhättan er sterk lesning.

Nu är det äldreboendet Klockargården i stadsdelen Kronogården i Trollhättan som är i riskzonen. Skrämd personal som fruktar för sina egna och de äldres liv vågar inte ta sig till jobbet utan eskort av väktare. I ett desperat brev till kommunledningen vädjar de anställda om att något måste göras. «Förekomsten av skjutvapen ger ångest och oro över att bli dödad», skriver de bland annat i brevet och beskriver en händelse som har satt djupa spår hos personalen:

«Kvällen den 18 september tjänstgjorde personal som arbetat här under många år och lärt sig hantera många olika situationer. Men så uppgivna, rädda och förtvivlade som de kände sig då ett gäng befann sig utanför äldreboendet med vapen, samt då de senare finner en fönsterruta sönderskjuten i en lägenhet hos en 90-årig dam på fjärde våningen, går inte med ord att beskriva. Dessa känslor har aldrig förekommit tidigare. Tankar kom – ska jag bli dödad på min arbetsplats? Vad händer med mina barn, vem ska ta hand om dom??»

Politiet sier de er forbauset over at det er så få reaksjoner fra offentligheten. Men man får et bestemt inntrykk av at vanlige mennesker har resignert. Svenske medier har i lang tid omskrevet virkeligheten, og ikke våget eller fått lov å utpeke gjerningsmenn. Det er til og med gått så langt at forbrytere med innvandrerbakgrunn gis svenske fiktive navn, for ikke å vekke negative følelser.

Ansvarlige for helse og omsorg i kommunen, sier på byråkratisk vis at volden er et brudd på premissene for omsorg. Javisst.

Forholdene er så ille at det innleide vaktpersonalet ikke fikk bli værende av risikogrunner.

Hur allvarlig situationen är visar det faktum att väktarna som skulle skydda personalen togs ur tjänst – arbetsmiljön var för osäker.

Enligt polisen är det tre olika gäng som terroriserar sin omgivning. Gängen består av unga killar från högstadieåldern till plus 20.

Man vet ikke hva man skal gjøre, fordi man ikke tør identifisere problemene. Dermed har man i utgangspunktet fraskrevet seg mulighetene for å gjøre noe:

Däremot finns det demografiska och konjunkturella faktorer som kan påverka utvecklingen.

– Det faktum att vi går in i en lågkonjunktur – och studier har visat att tidigare lågkonjunkturer slog hårdare mot redan utsatta – samtidigt som vi de närmaste åren har en kraftig ökning med 25-30 procent fler 19-24-åringar, är en kombination som inte är så lyckad, säger Felipe Estrada, enhetschef vid Brottsförebyggande rådet, Brå.

– Om samhället inte förberett sig för att ta emot alla dessa ungdomar, allt annat lika, blir det de facto fler som begår brott, varnar han.

Ungdomsgäng terroriserar äldreboende i Trollhättan