I en del svenske byer er det nå overvekt av ikke-svensktalende barn. Illustrasjonsfoto. 

I enkelte byer og kommuner i Sverige snakker et økende antall barn arabisk, og mange forstår ikke svensk overhodet. Nå slår personalet på helsesentralen i Ronneby alarm, og er bekymret for barnas fremtid i Sverige.

Det er Fria Tider som beretter at arabisk er det språket som benyttes av et stort antall barn i Ronneby, i Blekinge kommune. Mange av barna kan rett og slett ikke svensk.

«20 läkare och sjuksköterskor på barnavårdscentralen i Ronneby larmar nu om att många barn i kommunen inte förstår svenska, uppger P4 Blekinge. Bland annat föreslås det att barnen ska blandas så det inte blir för «homogent», skriver Fria Tider.

Det fortelles videre, med referanse til Sveriges Radio:

«De påpekar bland annat att det finns förskolor i kommunen «som nästan bara har arabisktalande barn», skriver Sveriges Radio.

Helsepersonell har derfor problemer med kommunisere med barna:

«– Man förstår på kroppsspråk och annat att barnen inte förstår oss», säger Christine Andersson, distriktssjuksköterska på Ronneby vårdcentral, till P4 Blekinge och påpekar det gör personalen orolig.

Och problemet har blivit allt större de senaste två åren. Tidigare var det tvärtom, att invandrarbarnen fick hjälpa sina föräldrar förstå svenska. Men det har alltså skiftat.

Det er bekymring for hvordan det kommer til å gå med barn som vokser opp i Sverige uten å kunne språket i landet. Hvilke muligheter vil de ha for å lykkes i samfunnet?

Sjuksköterskorna befarar nu att barnen kommer klara sig sämre i samhället om de inte lär sig svenska.

Nå ses det etter løsninger, og det er blant annet foreslått at barna ikke skal gå i klasser bestående av kun elever som ikke er svenskspråklige.

Ett förslag är att dela upp barnen så att det inte blir för «homogent».

Ronnebys kommunalråd Roger Fredriksson (M) hoppas kunna lösa problemet med blandade skolor som består av elever med olika ursprung.

 

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.