Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix

Arabisk er nå det største morsmålet i flere av Ronnebys barnehager og forskoler, rapporter Sveriges Radio. En rektor nøler med å kalle det et problem, det er en «utfordring», selv når det oppstår konflikter. – Ibland när det uppstår konflikter så kan det bli problem, det är väl kanske en utmaning, menar Monica Berggren.

Berggren er rektor på Skogsgläntans förskola, der majoriteten av barna snakker arabisk. Dette faktum har blitt registrert av Sveriges Radio som tirsdag publiserte en liten notis om dette.

Stor språksegregation råder på förskolorna i centrala Ronneby.

I sex av de nio förskolor som finns i Ronneby centrum har mellan 60- 89 procent av barnen ett annat modersmål än svenska.

Segregationen beror på att nyanlända och anhöriginvandrare blir bosatta i vissa få områden i kommunen. Ingela Berg är förskolechef i Ronneby kommun.

– De här förskolorna ligger i anslutning till de bostadsområden där vi har våra flesta nyanlända, säger Ingela Berg.

De som arbetar i förskolan har emellanåt svårt att förstå barnen och att göra sig förstådda. Det vet Camilla Widerström som är förskolelärare på Skogsgläntans förskola.

– Då gäller det ju att ta hjälp av vårdnadshavare för att förstå varandra och kunna mötas.

Hur gör ni då, för föräldrarna kan väl heller inte svenska?

– Då tar vi hjälp av någon annan vårdnadshavare som kan svenska lite bättre. Vi har även haft nystartsjobbare som hjälpt oss att sätta ord på vardagen för barnen, menar Camilla Widerström. (SR)

Ronneby ligger i Blekinge län, i nærheten av Karlskrona, på den svenske sydkysten. Saken er blottet for kritiske spørsmål eller lenker som kan bidra til å sette nyheten inn i en sammenheng.  Journalist Trifa Abdulla kunne for eksempel ha lenket til en annen, halvt år gammel nyhetssak fra Sverige Radio.

Men også i den saken er det vanskelig å se sammenhengene. For å finne mer av denslags må vi til Samnytt:

 

Document bringer nyheter og analyser som kan være til hjelp for den som føler det er vanskelig å orientere seg i en stadig mer ugjenkjennelig virkelighet. Vi setter pris på din støtte.


Kjøp Halvor Foslis nye bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.