Sakset/Fra hofta

Selv i Sverige, der innbyggerne mente at et land som flyter over av melk og honning er forpliktet til å invitere all verdens hjemløse, begynner man å innse at det er en grense for alt, at det ikke nytter å fly over landet og peke på ubebodde områder som mulige plasser å bo for landets nye innbyggere.  Og nå spør Expressens Anna Dahlberg rett og slett: Hvor skal alle flyktningene bo? For over 100 000 venter på tak over hodet, men hva skal man gjøre når det ikke finnes ledige husvære?

Nästa år beräknas totalt 100 200 personer med uppehållstillstånd behöva flytta ut i landets kommuner. Det är fler människor än det bor i Gävle. Var ska alla dessa människor ta vägen i bostadsbristens Sverige? Det är en ekvation som ingen i dag har en lösning på.

Utfordringen er at det fortsatt synes å være umulig for svenske politikere å drøfte problemstillingene, selv om kommunene i Sverige begynner å reagere.

Troligen är det därför ingen ledande politiker pratar om saken. Men i det tysta händer desto mera. Kommunerna signalerar nu alltmer kraftfullt att situationen är ohanterlig och att staten måste backa från den tvingande lag som trädde i kraft i mars i år. Vi ser konturerna av ett kommunuppror växa fram.

I år skulle kommunerna ha tagit emot 21 700 nyanlända i enlighet med den nya lagen (resten förväntats bosätta sig på egen hand). Med tre månader kvar av året står det klart att det inte kommer att lyckas.

Vi sitter i en synkende båt, sier Dahlbergs kilder, både i kommuner og sentrale myndigheter, og hun viser blant annet til Malmø, hvor budsjettet for byens hjemløse er i ferd med å sprenge alle rammer. Man har ført en politikk fullstendig uten å vurdere konsekvensene, som om problemene vil gå over bare man lar være å snakke om dem. Svenske myndigheter har hatt fokus på asylboliger, men synes å ha glemt at disse er midlertidige og ikke egnet til permanente boliger.

«Alla sitter och väntar på att regeringen ska göra något. Vi befinner oss alla i samma sjunkande båt», säger en moderatkälla i Stockholms län som flaggar för att M-kommunerna kommer att gå i bräschen för upproret mot lagen.

I veckan larmade Malmö om skenande kostnader för gruppen hemlösa – en budgetpost som har dragit iväg till 386 miljoner kronor. Det ger en försmak av den verklighet som stundar när alltfler desperata människor kommer att vända sig till socialkontoren för att få tak över huvudet.

«Vi har skapat en ohanterlig situation. I början av 90-talet fanns det tomma lägenheter. Men sedan dess har det fyllts på med en miljon människor. Vi kommer att få se en enorm trängsel i utanförskapsområdena och hur många dåliga, tillfälliga lösningar som helst», suckar Jan Jörnmark, docent i ekonomisk historia och en av landets främsta bostadsexperter.

Sverige sliter med store områder som faller utenfor det svenske samfunnet. Områder preget av vold og arbeidsledighet. Selv svensker ser at siste tidens innvandringspolitikk bare vil øke dette problemet.

Var är regeringens plan för allt detta? Hur ska utanförskapsområdena kunna lyftas när tiotusentals nya flyktingar kommer att försöka tränga sig in där? Hur ska integrationen lyckas när människor lever i ständig kappsäck och stress inför morgondagen? Och hur ska vi möta den besvikelse som många kommer att känna över de löften som de uppfattade att Sverige ställde ut, men aldrig levde upp till?

Nu kommer svaret från Sveriges kommuner: «Vi löser det inte». Inom kort kommer den konflikten att brisera i offentligheten. Landshövdingen i Stockholms län, Chris Heister, har redan tagit bladet från munnen och sagt att huvudstaden måste ta emot färre nyanlända nästa år.

Men det synes fortsatt å være et stykke til presse og opposisjon stiller det mest grunnleggende spørsmål av alle: Hvordan kan det være god moral å føre en politikk som ødelegger et land? Men det samme spørsmålet bør vi også stille til våre egne politikere.

For når statsminister Erna Solberg hevder at vi kan ta imot 30 000 emigranter i året, vil vi raskt komme opp i de samme problemene som i Sverige.

 

Les også

-
-
-
-

Les også