Islamsk bønn. Foto: Javad Parsa / NTB

Svenske byer får et stadig sterkere islamsk preg. I jule- og nyttårshøytiden blir denne samfunnsendringen ekstra tydelig for mange, ikke minst i den «utsatte» Ronneby.

Ronneby regnes som et av Sveriges mest «utsatte» områder, med en høy andel innvandrere, voksende klan- og gjengkultur, utenforskap og kriminalitet. Her har islam en fremtredende plass og er i ferd med å fortrenge det meste som har med kristne, vestlige tradisjoner å gjøre.

Document har tidligere omtalt Ronneby, en svensk by der det blir mer og mer vanlig at barna snakker arabisk:

I enkelte byer og kommuner i Sverige snakker et økende antall barn arabisk, og mange forstår ikke svensk overhodet. Nå slår personalet på helsesentralen i Ronneby alarm, og er bekymret for barnas fremtid i Sverige.

Denne jule- og nyttårstiden merkes det ekstra godt for de av byens innbyggere som ikke er en del av denne innvandrerkulturen.  I høytiden omgjøres nemlig byens sentrale parkområde til et slags senter for islamsk forkynnelse, i form av en utendørsmoské.

Samnytt har omtalt saken:

Ronnebybor kommer återigen få se den anrika brunnspark förvandlas till en utomhusmoské. På julafton ska muslimska böneutrop eka i parken efter att Islamisk kulturförening fått grönt ljus att hålla massbön. Parken kommer även vara en utomhusmoské på nyårsafton.

Dette er en utvikling som har pågått i lengre tid i byen:

Under förra året uppmärksammade Samnytt att Ronneby kommuns folkkära brunnspark vid en lång rad tillfällen blev plattform för en muslimsk församling som höll utomhusmoské. En utveckling som fick Ronnebybor att rasa.

Protester fra etniske svensker førte til en midlertid pause i islamprosjektet i parken, men nå i jule- nyttårstiden er man i gang igjen.

Efter kritiken upphörde utomhusmoskén i parken och församlingen erbjöds i stället att vistas i en lokal vid Bruket. Men lokalen håller stängt över jul och nyår vilket har gjort att Islamisk kulturförening i Ronneby åter får vara i brunnsparken, rapporterar lokaltidningen Sydöstran (2021-12-23).

Det har vakt ekstra oppsikt at det er politiet som har presset på for å få godkjent denne utviklingen, mens kommunen faktisk har holdt igjen:

Det framgår av rapporteringen att kommunen har yttrat sig i tillståndsprocessen och meddelat ett nej.

Kommunen anser bland annat att parken inte ska ses som en allmän plats enligt plan- och bygglagen. Vidare fanns invändningar mot att det inte handlar om en allmän sammankomst eftersom det är ett slutet sällskap.

”Fredagsbönerna anordnas för kulturföreningens medlemmar och ska därför inte ses som en allmän sammankomst enligt ordningslagen”, skriver kommunen.

Men polisen har svarat att det är myndigheten som avgör om dessa bönetillfällen ska anses slutna eller inte och ger nu tillstånd för utomhusmoskén.

Det hører med til historien at kvinner ikke har adgang til disse bønnemøtene, noe som ikke ser ut til å ha skapt nevneverdige reaksjoner i store svenske medier eller feministorganisasjoner:

Samnytt har tidigare uppmärksammat att kvinnor inte tillåts att delta i massbönerna.

Myndighetene er imidlertid opptatt av å reagere dersom noen våger å ytre seg kritisk til utviklingen:

I juni rapporterade Samnytt om en 35-årig man i Blekinge som dömdes för åsiktsbrottet ”hets mot folkgrupp” med straffet att betala 22 000 kronor i böter.

Detta efter att i sociala medier ha kommenterat massbönerna i brunnsparken med frågan, ”är terroristerna ute och sprider sitt gift”.

Les også: 

Ransforsøk i Ronneby: To unge menn krevde penger av 75-åring. De fikk kun et spark i skrittet

Støtt oss, gi bort et abonnement:  

Bestill høstens suksessbok:

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Bestill også:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.