Kommentar

I Sverige er skuffelsen avgrunnsdyp etter at mønsterinnvandreren Hamid Zafar viste seg å ha en mørkere side. Foto: Sveriges Radio.

Han har blitt kåret til Årets svenske, er medlem av Moderaternas integrasjonsutvalg og oppvekstsjef i Mullsjö kommune. På nettet spredde han hat mot jøder og homser.

Under pseudonym hånet den populære samfunnsdebattanten jøder og homoseksuelle, avslørte Dagens Nyheter (DN) i dag. Han har allerede fått sparken fra jobben og mistet alle sine oppdrag og verv.

– Jag var ung och sökande, sier Hamid Zafar i dag. Men beklagelsen er ikke uforbeholden:

– Den som är fri från synd är välkommen att kasta den första stenen.

Hamid Zafar var den svenske elitens kjæledegge, en velintegrert innvandrer fra Afghanistan. Han kom til Sverige som barn, er utdannet lærer og jobbet i flere år som lærer og rektor. Han har også jobbet i Skolinspektionen, som har tilsyn med alt fra barnehager til universitet.

Han har vært invitert til mangt et tv-studio for å debattere særlig to temaer: skole og integrering.

I 2018 ble han utnevnt til Årets svenske, og i høst skulle han være med i et av Sveriges aller mest populære tv-program: «På spåret». Kort sagt: Hamid Zafar er kjendis i Sverige.

Fallet er dramatisk. Zafar gikk fra å være dyrket som et idol, et levende bevis på en velfungerende innvandrings- og integrasjonspolitikk.

Derfor smerter det desto mer nå. Svenskene tror knapt sine egne øyne og ører.

Aftonbladet TV intervjuet forfatter og journalist Frida Boisen, som har deltatt i «På spåret» sammen med Zafar. Hennes reaksjon er illustrerende:

Boisen «fattar ingenting». Burde det komme overraskende på noen at det kan følge en nisse med på lasset når man importerer store mengder folk fra muslimske land?

Sverige strever med økende hat mot både jøder og homser, det vet den som følger med. I august meldte vi, men også svenske hovedstrømsmedier, om Åpent jødehat under opptøyene i Malmö: – Muhammeds armé kommer tilbake! For mindre enn et år siden siterte vi Sydsvenskan på at Jødehatet blant elever i Malmö skremmer lærerne.

Rektoren som ble Årets svenske

«Han har använt sin egen erfarenhet för att förstå och försöka lösa de problem som uppstått till följd av stora invandringsströmmar, bristande integration och en långtgående segregation». Slik lød begrunnelsen da Hamid Zafar, da rektor på Sjumilaskolan i Biskopsgården i Göteborg, ble utnevnt til Årets svenske 2018.

Et år senere oppnådde han å bli en av Sveriges Radios sommarpratare, noe som henger høyt og blir sett på som en stor ære. Han ble også utnevnt til uavhengig ekspert i partiet Moderaternas integrationskommission. Inntil i dag var han også barn- och utbildningschef i Mullsjö kommune.

I dag er han mest kjent som «Rektor Hamid» på Twitter.

I morges avslørte DN at Zafar under pseudonym har uttrykt seg grovt nedsettende om så vel jøder som homser og hbtq-personer på nettet i flere år.

I perioden det er snakk om, 2011–2015, jobbet han i Skolinspektionen og som rektor på Sjumilaskolan.

På Twitter har det skjedd under pseudonymet «Mikael Hakim», hvor han gjentatte ganger har brukt begrepet «sionister». Blant annet kaller han Kristdemokraternas Lars Adaktusson for «en fanatisk sionist». Han kaller Kenneth Roth, sjefen for menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch, for «Mr Rothschild», et kjent kodeuttrykk for en jødisk verdenskonspirasjon.

Til Ekeroth: «... be på dina usla judiska knän»

På en av Zafars twitterkontoer brukes ord som «Zionist donkey» och «Zionist dog». I en diskusjon med den tidligere riksdagsrepresentanten Kent Ekeroth (SD) om hvorvidt massakren på Utøya ble utført av en høyreekstrem blogger, skriver Zafar til Ekeroth: «Så får vi höra dig böna och be på dina usla judiska knän där du ursäktar dig för att du var ett fan av mördarens blogg?»

På sin egen blogg «Mikael Hakim» skriver han blant annet om undervisningsboken «Om detta må ni berätta», om Holocaust:

«Syftet med boken är att skapa ett slags kollektivt masspsykos där eleverna matas med hur fruktansvärd Förintelsen var.»

På Twitter skriver han til en person i 2015: «Säger hen som har bögar som viger andra bögar i Jesu namn i kyrkan. Haha». Och sedan: «Vad säger din herre om att välsigna sodomiter i hans kyrka?»

Som lærer underviste Hamid Zafar i religionskunnskap.

«Jag var ung och sökande»

Zafar forsvarer seg med at han var ung, søkende og frustrert.

Han var i den aktuelle perioden 28–33 år gammel.

– Det var dels en period då jag var sökande i mina politiska ståndpunkter i olika politiska åsikter. Men också försökte hitta förklaringar till varför världen ser ut och är konstruerad som den är politiskt. Såhär i efterhand är jag väl medveten om att det var en väldigt destruktiv period. Inte bara destruktiv utan en ganska platt och förenklad bild av verkligheten. Det här är åsikter som jag tagit avstånd från och lämnat bakom mig sedan dess, säger Zafar till DN.

– Mange har slike meninger

Han sier også at flere enn man tror har «den här typen av åsikter», men ikke gir uttrykk for dem.

– Den som är fri från synd är välkommen att kasta den första stenen, sier Zafar til DN.

Hamid Zafar mister oppdraget for Moderaternas integrationskommission, sier partisekretær Gunnar Strömmer til Aftonbladet.

– Uppgifterna var helt nya för oss, vi tog del av dem för första gången i media i dag. Åsikterna är oförenliga med Moderaternas värderingar.

Göteborgs-Posten, hvor Zafar var fast skribent, bryter også kontrakten. Maria Wiman, som driver en podcast sammen med Zafar for Lärarnas tidning, sier at podden legges ned.

Mullsjö kommune meddelte først at Zafar fikk fortsette som oppvekstsjef, men snudde i løpet av dagen.

– Under dagen har vi fått en mer samlad och tydlig bild av läget. Efter en helhetsbedömning har jag nu kommit fram till att det finns ingen annan utväg än att vi går skilda vägar, säger kommundirektören Lennie Johansson.

Kjøp boken fra Document Forlag!