Det dukker frem bilder av et nytt Sverige så heslig at man helst vil snu seg vekk. Mange gjør det.

Men bildene forsvinner ikke.

De handler om sexovergrep mot unge jenter og barn.

De handler om unge voldsforbrytere som ikke forstår at de er overgripere.

Dagens Nyheter har bilde av to sirkler med en grafisk fremstilling over antall dømte seksualforbrytere i alderen 15–20 år.

I 2003 var tallet 111, i 2012 er det 200, nesten dobbelt så mange.

I kommentaren til den grafiske fremstillingen heter det lakonisk:

* Antalet som döms för våldtäkt och barnvåldtäkt har ökat med en tredjedel sedan 2003.

* Största ökningen är brotten «sexuellt utnyttjande av barn», det vill säga sex med en person som er under 15 år – den brottsrubricering som infördes 2005.

* Forskarna förklarar ökningen med att anmälningsbenägenheten ökat.

* Antalet ungdomar i åldern 15–20 år som döms för sexbrott har nästan fördubblats på tio år.

I våre samfunn er beskyttelse av de svake gjort til hovedprinsipp. Men av en eller annen grunn gjelder det ikke unge jenter og barn som utsettes for seksualforbrytelser. Slikt «tystas».

Det er en merkelig dobbeltkommunikasjon ute og går: Seksualforbrytelser regnes ellers som spesielt fordømmelsesverdige. Tallene til DN er sjokkerende og skremmende. Likevel siteres forskere på at anmeldelsesfrekvensen har gått opp. Det sier også NAV-direktøren når en ansatt knivstikkes og det reises spørsmål om sikkerhet. Svaret er innlært for å avverge brysomme spørsmål – og enda mer brysomme svar.

For hvem er det som voldtar unge jenter og barn?

Dét tør heller ikke DN skrive, hvilket gjør storyen enda mer uhyggelig.

Utgangspunktet er en rettssak der tre gutter i 18-årsalderen står tiltalt for å ha tvunget en 17-åring til gruppesex på en fest. De anser seg selv som uskyldige.

Det er snakk om en ny attityde, kan politiet fortelle. De unge mennene synes tvangsmessig sex er ok. Dét er vel ikke noe å bråke for? Grunnen er at det er skapt et miljø hvor tvangssex er akseptert, også av jentene. Og av rektor på skolen, som kaller det «mote».

Stedet er Söderort i Stockholm. Her har antallet voldtekter eskalert. Bare hittil i år har det kommet inn 90 anmeldelser om seksuelle overgrep der offeret har vært under 18 år.

At denne virkeligheten brettes ut, skyldes i høy grad to politimenn/-kvinner som tar jobben sin på alvor.

Hösten 2013 var hösten då kriminalutredare Mihajlo Mrdjen och hans kollega kriminalkommissarie Moni Winsnes fick nog. Inom loppet av fyra månader, från juli till oktober, passerade tio fall av våldtäkter, flera av dem gruppvåldtäkter, deras bord.

Det väckte obehag. De båda poliserna, som har många års erfarenhet av att utreda vålds- och sexualbrott i ungdomsgruppen i Söderort, tyckte sig se mönster och attityder de inte tidigare stött på.

..

Attityden till sex har förändrats i vissa grupper av ungdomar. Enligt de båda poliserna har den blivit betydligt råare, särskilt bland unga killar. Att 10–15 tonårskillar samtidigt förgriper sig på en tonårstjej är inte längre ett ovanligt ärende, utan händelser som polisanmäls ett par gånger i månaden.

Video

I Midtøsten benyttes video av overgrep og tortur som ledd i psykologisk krigføring. Man vet at det bryter ned mottakeren.

Akkurat slik bruker ungdommene video til å terrorisere jentene, som brytes ned mentalt.

Det virker som i krig.

Samtidigt har gränserna för vad vissa tonårstjejer tror att de «måste» ställa upp på förflyttats. De hamnar i situationer de inte har kontroll över och i väldigt många fall filmas de. Filmerna används av killarna som påtryckningsmedel: ställ upp igen – annars hamnar filmen på internet.

– Jag har arbetat som polis i sju år och vågar påstå att det skett en förändring. Det har aldrig varit så svårt att utreda de här fallen som nu. Det är som att gråzonen mellan det som är okej och det som är kriminellt blivit ännu gråare, konstaterar Mihajlo Mrdjen.

Han sier han er skremt over holdningene han møter under avhør: følelseskulde, både hos gutter og jenter.

Første gang dette gikk opp for ham, var for drøyt et år siden.

Mihajlo Mrdjen hade besökt en skola, på väg därifrån såg han hur två killar tog tag i en kvinnlig skolkamrats huvud och pressade ner det mot deras skrev. Mihajlo gick fram till dem och frågade vad de höll på med.

– De var väldigt kaxiga – tills jag presenterade mig som utredare vid polisen. Jag frågade flickan om hon ville göra en anmälan om sexuella trakasserier. Men hon sa nej, hon tyckte inte att det spelade någon roll. «Det händer hela tiden, jag är van», sa hon.

Mihajlo Mrdjen valde ändå att ta upp det med rektorn på skolan. Då fick han höra att det «bara» handlade om «jargong», om att «det är så det är nu för tiden.»

På bare ett år har utviklingen eskalert. Handler det om at en generasjon vokser opp som utvikler et syn på kvinner som tillater at de behandles som bytte? Hvis mange nok deler samme oppfatning, fremstår det som en norm, som noe alle gjør.

Svensk lov gjelder ikke.

Sedan dess har utvecklingen eskalerat. Nu anmäls allvarliga, sexuella övergrepp varje vecka till polisen i Söderort. Bara där handlar det hittills i år om 90 anmälningar om allt från sexuellt ofredande till grov våldtäkt. 30 av ärendena rör våldtäkter. Några exempel:

I ett fall misstänks en tonårsflicka ha utnyttjats av fyra pojkar samtidigt. Ytterligare sju killar «höll vakt». Förundersökning mot de misstänkta pågår.

I ett annat fall ska en en tolvårig flicka ha tvingats ge två äldre killar oralsex på en fest. Flickan vill inte medverka till brottsutredningen så förundersökningen har lagts ner. På samma fest blev ytterligare en flicka utnyttjad. Gärningsmannen dömdes nyligen till sex månaders sluten ungdomsvård.

I ett fjärde ärende tyckte en tonårs­kille, enligt egna uppgifter i förhör, att det var helt okej att «dela med sig» av sin flickvän till sina kompisar. Under hot om att lägga ut filmer på henne i sexuella situationer fick han, enligt flickan, henne att gång på gång «ställa upp på» gruppsex. Åtal väcktes aldrig på grund av bristande bevis.

I ett femte fall sitter fyra män mellan 17 och 19 år häktade sedan flera veckor tillbaka, samtliga misstänkta för grov våldtäkt av en 17-årig kvinna. De förnekar brott.

«Orre»
De unge mennene opptrer i flokk. De plager en jente, beleirer henne, for at hun «bare» skal gi dem oralsex. Hvis jenta viser svakhet og gjør «noe», sitter hun i saksa. Da har guttene noe å presse henne med videre.

Enligt Mihajlo Mrdjen och hans kollega Moni Winsnes finns det flera mönster och inslag som ständigt återkommer i de ärenden de utreder. Ett av de grundläggande är att det handlar om att killarna – med hjälp av nedbrytande frågor, påståenden och hot – «tjatar» till sig olika typer av sex. När det väl händer finns det alltid någon som tar bilder eller filmar, vilket leder till nya hot om att man tänker sprida bilderna vidare om flickan inte ställer upp igen eller om hon berättar för någon vuxen.

– Tjejerna skäms oerhört, de skuldbelägger sig själva för de «gick ju med på det».

– För att skydda sig intalar de sig att det inte är något särskilt med att ge en «killkompis» oralsex, det är något man gör för att vara «schysst». Och killarna säger rent ut att «kom igen nu, du kan väl ’blowa’ mig» (ge oralsex, reds anmärkning), som om det handlade om vilken tjänst som helst, säger Moni Winsnes.

 Kontra-norm

Under avhør kommer det frem at de unge mennene ikke anser at de har gjort noe galt. De kjenner ingen skyld, og dette er ikke et straffeteknisk forsøk på å vri seg unna. Det er hva de føler. De håndhever sin «rett» til å utnytte kvinner som er så dumme at de blir med gutter på fest eller i parken. Det er sharia som møter den seksuelle frigjøringen i Vesten.

Det tjugotal unga förövare som hörts under hösten har flera saker gemensamt:

De anser inte att de gjort någonting fel, de tror sig veta att deras ofta yngre «tjejkompisar» vill ha sex med flera samtidigt. Att vissa av tonårstjejerna ändå anmäler förklarar de med att de «bara är ute efter skadeståndet».

Deras inställning är att om en tjej hänger med ett gäng på åtta killar till en park – då betyder det i sig att hon vill ha sex. De flesta av de förhörda killarna anser inte heller att det är våldtäkt att tvinga någon att ge oralsex.

I samtliga fall där datorer och mobiltelefoner beslagtagits har polisen hittat mycket porr. Det är också vanligt förekommande att de i sina mobilers adressböcker listat de unga kvinnor som de haft «tjatsex» med som «orre» – det vill säga «villig tjej». Inställningen är att en tjej som betraktas som en «orre» behöver man inte visa någon respekt för.

Denne lovløsheten er noe det svenske samfunnet har vanskelig for å se i øynene. Det handler ikke om lovløshet og lovbrudd i vanlig betydning. Det handler om at mennesker fra en annen kultur innfører sin egen normbrytende praksis på andre. En kontranorm, så å si. Den kan gå ut over svenske jenter – eller jenter fra deres egen kultur. I det første tilfellet er alle fritt vilt, i det andre de jentene som nekter å opptre ærbart.

Denne seksuelle imperialismen er en finger i øyet på det offisielle Sverige.

For politiet, som har den tett på, fremstår den i all sin brutalitet og råskap. De som har den på avstand, kan snu seg vekk og late som om de ikke forstår «budskapet».

Selv om det gjelder deres egne barn, søstre, døtre og koner.

http://www.dn.se/sthlm/raare-attityd-till-sexbrott-bland-unga/

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂