Nytt

En 19 år gammel jente gruppevoldtas på åpen gate i Göteborg sentrum. Politiet henlegger saken etter to måneder. De har viktigere saker å ta seg av: Gjengkrigen i forstedene.

Man blir nummen av alle disse historiene fra Sverige. Landet som skryter på seg å ha verdens første feministiske regjering. Landet hvor jenter og kvinner kjenner stigende utrygghet ved i det hele tatt å bevege seg utomhus. Landet med en av verdens styggeste voldtektsstatistikker. Landet hvor gjerningsmennene kommer unna med minimal straff. Eller som i dette tilfellet: går helt fri. Fri til å voldta igjen.

Den svenske journalisten Joakim Lamotte har blant annet jobbet for SVTs Uppdrag Granskning og er kjent for sitt sterke engasjement mot seksuelle overgrep. Han er en mye brukt foreleser på skoler, hvor han snakker med ungdommer om seksuell trakassering og overgrep.

Joakim Lamotte.

Lamotte skriver det ikke, men i den sladdede versjonen av politiets avhør med jenta han har lagt ut, står det unevnelige: Hun støtte på «ett gäng med ‘invandrarkillar'».

Lamotte ble kontaktet av jentas foreldre, som ba ham skrive om saken. Vi gjengir hele Lamottes Facebook-innlegg:

Hon var nitton år förra sommaren då gruppvåldtäkten skedde. Mitt i natten på en gata i centrala Göteborg blev hon fasthållen och upptryckt mot en vägg och penetrerad av tre män. Ett par månader efter våldtäkten lägger polisen ner ärendet eftersom ”vidtagna åtgärder inte har lett till att någon kan misstänkas för brottet”.

Nu har hennes föräldrar kontaktat mig och vill att jag skall skriva om saken. De berättar om hur en tidigare levnadsglad och glädjefylld ung tjej har fått livet förstört. De berättar om upprepade självmordsförsök, panikångestattacker och att deras högsta önskan är att deras dotter skall kunna fungera som en vanlig människa igen.

Sedan jag inledde mitt arbete med att granska sexualbrott i Sverige blir jag ofta kontaktad av uppgivna föräldrar som berättar om vidriga saker deras barn blivit utsatta för, och att förövarna klarar sig undan straff.

Jag läser utredningar om gruppvåldtäkter och andra sexualbrott tills jag inte orkar mer. Det är för mycket att ta in. Poliser jag pratar med säger att de inte hinner med. Att den här typen av ärenden blir liggandes på hög eftersom de har grövre brott att utreda. Jag frågar vad som kan vara grövre än att en ung tjej blir vaginalt penetrerad av tre män mot sin vilja på öppen gata? De svarar morden och gängkrigen i våra förorter. Det är den situationen vi har idag i Sverige. Medan polisens resurser läggs på att hantera en eskalerande brottsutveckling i våra förorter prioriteras sexualbrotten ner, till priset av att offren åsamkas ytterligare lidande.

Hur kan våra politiker låta detta fortgå? Förstår de inte att vi har en kris att hantera i Sverige? Varför reagerar de inte, trots att alla undersökningar visar att sexualbrotten och otryggheten för unga tjejer ökar dramatiskt?

Jag vägrar att mina och andras döttrar skall behöva växa upp i ett samhälle som struntar fullständigt i deras säkerhet. Det är därför jag valt att engagera mig i den här typen av frågor. Nu är det dags att våra makthavare kryper till korset och förklarar hur det kunde bli så här i Sverige och vad de tänker göra åt det. Det är de skyldiga alla dessa unga tjejer och deras föräldrar som har fått sina liv krossade utan upprättelse.

Lamottes facebookinnlegg