Gruppevoldtektene mot en psykisk utviklingshemmet kvinne ved en omsorgsbolig i Upplands Väsby er bare toppen av isfjellet. Kommunens ansatte visste at kvinnen ble utnyttet av flere menn, men meldte ikke ifra. På spørsmål om saken, benytter kommunens sosialsjef Annica Blomsten formuleringen «svarer ikke på enkeltsaker». Hun vil heller snakke om vold mot kvinner.

Det var i starten av mai i år at personalet i en barnehage, hvor den psykisk utviklingshemmede kvinnen har dagaktivitet, slo alarm. Kvinnen var svært opprørt og fortalte personalet at hennes «kjæreste» og to andre afghanske menn hadde voldtatt henne, blant annet med å tvinge en ciderflaske inn i underlivet hennes.

Psykisk utviklingshemmet kvinne ble forelsket i afghaner. Han inviterte vennene sine til voldtektsfest

Ifølge Fria Tider, som har gjennomført en større granskning av saken, hadde kvinnen allerede i mai lenge blitt seksuelt utnyttet av en rekke utenlandske menn, hvilket personalet kjente til. Likevel gjorde ingen noe for å stanse overgrepene.

Den voldtatte kvinnen lider av autisme og har en utviklingshemming som gjør at hun intellektuelt er å sammenligne med et barn. Personalet som hjelper kvinnen beskriver henne som naiv og lettmanipulert. Hun har «vage ideer om hva sex er«, men tror alle er flinke og hennes største ønske er at noen skal bry seg om henne. Ifølge personalet synes ikke kvinnen at det er hyggelig å ha sex.

Kvinnen bor i omsorgsbolig med døgnvakt. Hun har egen leilighet, men får hjelp fra ansatte til å mestre hverdagslige aktiviteter som dusjing, tannpuss og å låse døren.

I et politiavhør beskriver en ansatt ved barnehagen gruppevoldtektene som «grovere utnyttelse» enn det kvinnen vanligvis blir utsatt for.

– Jag har märkt att killarna utnyttjar henne. Hon träffar någon på snapchat. De vill komma hem till mig på en gång säger hon då. Första gången ska man ses ute har jag sagt till henne. Sen visar det sig och hon säger att de kommit hem till henne i alla fall. De vill alltid gå in i sovrummet. Hon blir utnyttjad på grund av sitt handikapp. Det här blev grövre utnyttjande det som hände här nu, sier den ansatte til politiet.

Det er ikke kjent nøyaktig hvor lenge kvinnen har blitt utnyttet, eller hvor mange menn som har hatt sex med henne i den kommunale boligen, men bare i perioden april-mai i år, da de to gjengvoldtektene fant sted, har kvinnen blitt utnyttet av flere menn – i tillegg til de tre som deltok i voldtektene.

– Det har varit typ tre eller fyra utländska till som hade sex med mig, sier kvinnen i et politiavhør.

Før kvinnen i slutten av mars traff den afghanske mannen som tok initiativ til gjengvoldtektene, hadde hun en annen «kjæreste», som også kom fra Afghanistan.

Artikkelen fortsetter under reklamen.

Kvinnen har fortalt at begge hennes afghanske «kjærester» misbrukte henne. Hun ledes lett på grunn av sin funksjonshemming og har vanskelig for å si nei, men misbruket ser ut til å ha gjort henne enda mer ute av stand til å forsvare seg mot overgrepene som foregikk. Under avhør sier kvinnen at hun ikke turte å si nei da hun ble utsatt for en smertefull voldtekt med en flaske, fordi hun var redd for å bli slått.

På spørsmål om hvorfor personalet ved den kommunale barnehagen ikke grep inn mot dens seksuelle utnyttelsen av kvinnen tidligere, ettersom de ansatte kjente til at hun ble utnyttet, svarer kommunens sosialsjef, Annica Blomsten at hun ikke kommenterer enkeltsaker.

– Jag kan inte svara exakt på hur det har varit i det enskilda ärendet eftersom jag inte kommenterar enskilda ärenden. Men när det kommer till vår kännedom att brott begås så polisanmäler vi ju dem. Och det utgår jag från att det även har gjorts i det här ärendet, för annars hade det väl inte hamnat i domstol.

Hun antar altså at det har blitt rapportert til politiet. Skal de ansatte anta at noen andre tar på seg ansvaret med å melde ifra? Dersom dette hadde vært et barn, ville de ha oppført seg like likegyldig? Kvinnens mentalitet er på linje med et barn, og hun er i så måte helt ute av stand til å beskytte seg selv. Hun trenger å beskyttes mot seg selv, noe personalet er godt kjent med.

Men här framgår det klart av utredningen att man visste att kvinnan utnyttjades sexuellt redan innan det blev uppenbart att det hade lett till en gruppvåldtäkt. Borde man inte ha slagit larm tidigare?

– Jag kan inte svara något annat än det svaret jag redan har givit dig eftersom jag inte går in och kommenterar och diskuterar enskilda ärenden. Utan generellt sett när vi uppdagar att ett brott har begåtts, eller misstänker det, då gör vi en polisanmälan.

Uansett hvordan journalisten fra Fria Tider stiller spørsmålet, vil ikke Blomsten svare.

Men här har den här kvinnan, som personalen beskriver befinner sig på ett barns nivå, utnyttjats av många män som har kommit hem till henne bara för att ha sex. Är det godtagbart att något sådant pågår på ett av kommunens boenden?

– Som jag precis sade alldeles nyss så är det så att vid misstankar om att brott begås så gör vi en polisanmälan.

Det gjordes ju inte i det här fallet förrän hon hade ont efter att ha blivit penetrerad med en flaska. Borde man inte ha slagit larm tidigare?

– Som jag sade tidigare, jag kan inte gå in och diskutera enskilda ärenden utan misstänker vi att ett brott har begåtts så gör vi en polisanmälan.

Når journalisten spør om det er fritt fram for menn å reise hjem til psykisk utviklende kvinner i kommunens omsorg for å ha sex, ber Blomsten Fria Tider om å skrive om vold mot kvinner isteden.

Är det fritt fram för män att komma hem till förståndshandikappade kvinnor på kommunens boenden och ha sex med dem?

– En märklig fråga måste jag säga. Det jag kan säga rent allmänt är att det är förfärligt att män utnyttjar kvinnor överhuvudtaget oavsett om de har en funktionsnedsättning eller inte. Tyvärr så utnyttjar män kvinnor dagligen och våldför sig på kvinnor dagligen. Slår ihjäl kvinnor, alltför ofta. Och det är oavsett om de har en funktionsnedsättning eller inte. Så jag önskar att du kan skriva lite grann om mäns våld mot kvinnor och att det är helt oacceptabelt att det sker. Man ska inte utnyttja någon.

Journalisten i Frie Tider biter imidlertid ikke på Blomstens avledningsmanøver.

Låt oss säga, utan att gå in på något enskilt fall, att en förståndshandikappad kvinna som rent mentalt befinner sig på ett barns nivå har en strid ström av manliga besökare på det kommunala boendet som har sex med henne och hon säger att det är frivilligt för det här är hennes pojkvänner som kommer och hälsar på. Ingriper den kommunala personalen då eller låter man det fortgå?

– Vi jobbar både individuellt och i grupp med de som finns i våra verksamheter. Vi jobbar naturligtvis väldigt upplysande kring vad som är en normal sexualitet och vad man kan förvänta sig i sexuella kontakter. Så jobbar vi med alla våra brukare som vi har i våra verksamheter när man är i den åldern. Det är en utbildningsfråga, det är en kompetensfråga, och vi jobbar naturligtvis med alla när vi pratar om de här frågorna. Både vad det gäller att få personalen uppmärksam naturligtvis, men också att vi jobbar med alla brukarna i kommunen när det gäller de här frågorna. Att öka medvetenheten och utbilda om vad som är rimligt att förvänta sig, så att säga.

Det er altså «et spørsmål om kompetanse» om man skal tillate at en strøm av menn forsyner seg av kroppen til en person som er på intellektuelt nivå med et barn, og i kommunens omsorg. Men slapp av, «de prater om det».

Journalisten gjør et siste forsøk på å få svar på hvorfor de ansatte ikke satte en stopper for den seksuelle utnyttelsen og overgrepene tidligere, men Blomsten ber journalisten nøye seg med «svarene» som allerede er gitt og trekker frem utdanning og kompetanse en siste gang.

Men om man har en kvinna som befinner sig på ett barns nivå och det kommer hem en massa män och har sex med henne, gör man något för att sätta stopp för det då?

– Nu har vi pratat en ganska bra stund och det ställs exakt samma frågor i olika varianter hela tiden och du får bara samma svar från mig. Jag diskuterar inte det enskilda ärendet och jag har sagt att vi jobbar med utbildning och kompetenshöjande insatser för både brukare och personal. Du får nog faktiskt nöja dig med det svaret från mig.

Gikk kurs i ikke å voldta – så voldtok han psykisk uviklingshemmet kvinne

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.