Det lyder som en rapport fra et frontavsnitt: Antall voldtekter i Sverige har hittil i år økt med 25 prosent i forhold til fjoråret som også var et rekordår med nærmere 6.000 anmeldte voldtekter. Det var det tallet som plasserte Sverige øverst på voldtektstatistikken som føres av FN.

Det er en posisjon som det skoleflinke og politisk korrekte Sverige er utilpass med. Det finner neppe noen trøst i at det slås av Lesotho, et fattig, aids-herjet land i Afrika. Er Sverige på vei mot afrikanske tilstander?

Voldtektene er således et problem for Sveriges selvbilde, og det offisielle Sverige gjør alt for å bagatellisere og bortforklare et fenomen som kan minne om en krig mot de svenske kvinnene.

Belastningen med å bortforklare er stor. Politiet må lyve og skjule realitetene om hvem som voldtar. Sverige vet det, men kan ikke navngi voldtektsmennene, og denne omerta er uttrykk for en sviktende selvtillit som bare kan føre til nye voldtekter. Det finnes ingen motstand.

TTs melding om voldtektene er i seg selv en studie i politisk forstillelse og omskrivning av virkeligheten. Hvilken journalist med faglig integritet ville nøyd seg med å konstatere at antall anmeldte voldtekter av barn har steget 53 prosent – fra 192 til 294 – uten å ofre det en kommentar.

Den lakoniske artikkelen om de stadig flere voldtektene vitner om et land i dyp krise, og mangelen på erkjennelse er et av de farligste trekkene ved krisen.

Når fagkunnskapen skal forklare tall som minner om en farsott, er svaret «Fint vær».

Fler våldtäkter i sommar

Allt fler kvinnor våldtas på sommaren. Hittills i år har antalet anmälda våldtäkter i landet ökat med 25 procent jämfört med förra sommaren.

Sexualbrotten ökade i hela landet med 18 procent under juni och juli jämfört med motsvarande tid förra året.

En jämförelse mellan totala antalet anmälda brott under juni och juli förra året med juni och juli i år visar ingen större skillnad men vissa brottstyper avviker dock kraftigt.

Enligt Brottsförebyggande rådet (Brå) anmäldes 1.091 våldtäkter under juni och juli i år. Det är 218 fler eller en ökning på 25 procent jämfört med motsvarande tid i fjol.

Av statistiken framgår samtidigt att antalet anmälda våldtäktsförsök minskat med 42 procent.

Sven Granath, kriminolog och utredare på Brå, tror inte att våldtäkterna i sig ökat så mycket som 25 procent.

Fint väder

-En förklaring till ökningen kan delvis bero på det fina vädret i sommar. En annan orsak är sannolikt att övergrepp som tidigare betraktades som försök numera bedöms som fullbordade brott. Detta förklarar alltså ökningen av de fullbordade våldtäkterna och minskningen av försöksbrotten, säger Sven Granath till TT.

Polisen märker dock en klar ökning av våldtäkterna i sommar.
-Vi har väldigt många anmälningar om våldtäkter. De har ökat under sommaren och det brukar våldtäkterna göra den här tiden på året, säger Ville Paloheimo, gruppchef för grova brott vid Söderortspolisen i Stockholm.

Han ser en stor skillnad på antalet anmälningar mellan sommaren och övriga årstider.
-Vädret och årstiden spelar in här. Det är lättare att våldta en lättklädd person när det är sommar och varmt, säger han.

Sörmland toppar

Utslaget per 100.000 invånare toppar Södermanlands län statistiken över antalet sexualbrott i sommar, tätt följd av Stockholms och Värmlands län.
När det gäller våldtäkterna utmärker sig även här Södermanland och därefter Stockholms och Gävleborgs län.

-Anmälningarna har ökat i sommar. Benägenheten att göra anmälan har blivit större i Sörmland. Den är större här än någon annanstans och vad det beror på vet jag inte, säger kommissarie Lars Fransell vid Sörmlandspolisen.

Sexualbrotten i sin helhet ökade i landet med 18 procent under juni och juli jämfört med motsvarande tid förra året.

Anmälningarna om våldtäkt på barn under 15 år ökade med 53 procent, från 192 fall i fjol till 294 under juni och juli.

Under årets sex första månader anmäldes drygt 8.460 sexualbrott och det är en ökning med 12 procent jämfört med första halvåret 2009. (TT)

Fakta: Ökningen av sexbrott i siffror

Här följer antalet anmälda sexbrott, fördelade på undergrupper:
* Våldtäkt, inklusive grov våldtäkt: +25 procent.
* Sexuellt övergrepp mot barn under 15 år: +5 procent.
* Sexuellt tvång, utnyttjande mot person över 18 år: +9 procent.
* Sexuellt ofredande: +1 procent.
* Köp av sexuell tjänst: +1 085 procent.
* Koppleri, inklusive grovt koppleri: +27 procent.

Källa: Brottsförebyggande rådet

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.