Stillbilde fra tidligere kriminalsak med unge gjerningspersoner i Sverige: SVT.

Tallet på anmeldte ran av unge har økt kraftig i Sverige, ikke minst i mindre og mellomstore byer.  I snitt er det nå snakk om seks ran per dag.

SVT omtaler saken, og beskriver en utvikling der unge stadig hyppigere blir utsatt for ran. Ofte er også ranerne unge, det er ungdom som begår forbrytelser mot annen ungdom.

Allerede i 2000 utarbeidet svenske myndigheter er rapport om voksende problemer med ungdomsran. Det hjalp åpenbart ikke mye. For siden den gang har et stort problem bare blitt mye større.

SVT skriver dette om den seneste utviklingen:

Antalet anmälda ungdomsrån har fördubblats i Sverige de senaste fem åren. I Linköping är ökningen över 700 procent, rapporterar P1-programmet Kaliber.

Politiet omtaler utviklingen som alvorlig og drastisk:

– De sista fem, sex åren så har antalet anmälda rån ökat ganska drastiskt, säger Martin Hedberg, förundersökningsledare vid lokalpolisområde Linköping, till Kaliber.

Det handler om relativt høye tall:

Mellan åren 2015 och 2020 ökade antalet anmälda ungdomsrån till knappt 2.200 i hela Sverige, vilket är en fördubbling.

Det innebærer noe over seks slike ran daglig, hele året. Her er det vel å merke kun anmeldte ran som er tatt med, normalt er mørketallene i en slik sammenheng betydelige.

Når et stort antall slike overgrep ikke anmeldes, skyldes det gjerne at offeret ikke tror det vil føre til noe, eller at man frykter represalier fra ranerne dersom politiet blandes inn.

Et utviklingstrekk er at dette ransfenomenet nå brer seg til alle deler av Sverige. Ingen steder er lenger «trygge»:

Ungdomsrånen var tidigare ett storstadsproblem, men nu har anmälningarna ökat även i mindre städer.

Her troer altså Linköping på topp, med en økning på hele 700 prosent. Martin Hedberg i Linköping-politiet kommenterer forholdene i byen:

– De sista fem, sex åren så har antalet anmälda rån ökat ganska drastiskt. Vi har väl gått från kanske runt ett tiotal anmälda per år till att som förra året 2020 hade vi närmare 60 anmälda rån, säger Martin Hedberg till Kaliber.

Det kan ofte være en uklar grense mellom barn og ungdom i denne sammenheng. Les også:

9-åring ranet av barnegjeng i Sverige

 

Høst er lesetid: Bestill årets boknyhet, full av sjokkerende avsløringer:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Bestill også:

Kjøp bokpakke med «Hypermoral» og «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

Bli medlem, og få tilgang til alt vårt stoff straks det publiseres:


Vi trenger DIN støtte! Gi et bidrag til Document i dag:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.