Politi jobber på et åsted i Biskopsgården i Göteborg. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT / NTB

Voldtektstallene i Sverige steg bare videre i 2021. I tillegg har svensk politi hendene fulle med annen kriminalitet, totalt ble det anmeldt over 1,4 millioner lovbrudd i ulike kategorier.

I Sverige har voldtekter og andre seksualovergrep lenge vært et omfattende og økende samfunnsproblem.

Tilbake i 2015 skrev Document om det som da ble oppfattet som sjokkerende høye tall:

BRÅ har nylig utgitt tall for kriminaliteten i Sverige. De rapporterer at antall voldtekter økte med 13 % fra 2013 til 2014. Tallet for 2014 er 6700. Det er ekstremt høyt, hele seks ganger så høyt som i Norge. For Norge melder SSB om 1127 voldtekter i 2014. Det ventes ingen nedgang i de svenske tallene, første halvdel av 2015 ligger omtrent på samme nivå som 2014.

Men om dette var oppsiktsvekkende mange tilfeller i 2015, blekner det i forhold til dagens fasit. Utviklingen har løpt videre, og en kritisk situasjon har blitt verre og verre år for år. Nå nærmer man seg et femsifret antall ofre.

Fria Tider beretter om tallene for 2021, og økingen bare fra fjoråret er betydelig:

Totalt anmäldes 11.000 fall av sexuellt ofredande och 9.240 våldtäkter under förra året, enligt statistiken, skriver Fria Tider.

Avisen utdyper:

Anmälda brott om sexuellt ofredande ökade under 2021 till med 11 procent jämfört med 2020. Våldtäktsanmälningarna med kvinnor som offer ökade med 12 procent under samma tid, visar preliminär statistik från Brå.

Det er snakk om høye sifre, spesielt blant kvinner over 18:

När det gäller våldtäkter är den totala ökningen på 4 procent, men siffran dras ned av att anmälningarna av våldtäkt mot barn minskade under 2021. Våldtäkter mot kvinnor över 18 år ökade med 12 procent till 5.250 anmälda brott.

HRS omtalte i 2020 voldtektssituasjonen i Sverige, og skrev at selv de høye tallene som blir rapport, trolig ikke gir hele bildet. Det kan være snakk om betydelige antall ikke-rapporterte saker:

Med de mange gettoene som har etablert seg i Sverige, der det å anmelde lovbrudd generelt kan medføre trusler og overgrep, ligger det i sakens natur at de nye tallene fra Brottsförebyggande rådet (Brå) langt fra speiler den reelle virkeligheten, skrev HRS.

I 2018 dokumenterte det undersøkende svenske TV-programmet Uppdrag Granskning at innvandrere står for en svært høy andel av voldtektssakene. Aftenposten var blant dem som omtalte saken, med blant annet følgende oppsummering:

Kartleggingen viser:

*58 prosent av dem tingretten har dømt for voldtekt eller forsøk på voldtekt, er født i utlandet.

*Overrepresentasjonen av utenlandsfødte gjerningsmenn er spesielt stor i dommer for overfallsvoldtekter og gruppevoldtekter.

*Ser man kun på overfallsvoldtekter eller forsøk på dette, er rundt åtte av ti dømte født utenfor Sverige. 40 prosent av dem hadde vært i Sverige i ett år eller mindre, og 97 av 129 dømte i slike saker er født utenfor Europa.

*Over halvparten av de dømte er født utenfor Europa. Nesten 40 prosent er født i Midtøsten eller Afrika.

*Gjerningsmannen har ofte vært påvirket av alkohol eller narkotika.

*De dømtes utdanningsnivå er lavt.

*Rundt en tredjedel har også vært dømt for andre forbrytelser.

Voldtektene er bare en del den omfattende kriminaliteten som preger dagens Sverige. De fleste samfunnsområder og de fleste kategorier innbyggere rammes.

Fria Tider beskriver også tilstandene med hensyn til andre former for lovbrudd. Til sammen ble det begått ca. 1,47 millioner lovbrudd, hvilket faktisk er en svak nedgang fra fjoråret.

Men en del kategorier øker:

Den kategori av anmälda brott som ökade mest i antal under 2021 var brott mot person (+2 procent). Den största ökningen i denna kategori gällde brottstyperna ofredande mot personer över 18 år, samt dataintrång.

Les også:

I ferd med å gi opp: Svensk politi «leter etter påskudd» til å henlegge saker

 

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi ønsker oss enda flere abonnenter:

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.