Ap’s Tonje Brenna og Hadia Tajik hevder nå at de og Arbeiderpartiet skal knuse de kriminelle gjengene. Dette melder avisen VG.

«Vi skal ta tryggheten på gata tilbake igjen», proklamerer duoen.

«Vi ser en uakseptabel utvikling der vi nesten daglig leser om skyting og gjengrelaterte episoder, særlig i hovedstaden, men også andre steder. Det er nesten blitt mer regelen enn unntaket å lese om det hver dag. Slik skal vi ikke ha det. Vi skal brekke ryggen på gjengene og gjengutviklingen nå, mens vi fortsatt er i en relativt tidlig fase».

Dette uttaler Ap’s justispolitiske talsperson på Stortinget, Hadia Tajik, etter stadig flere gjengrelaterte voldssaker i Norge de siste månedene.

Hadia Tajik gir seg i politikken på toppnivå, tar ikke gjenvalg

Tonje Brenna visste hun var inhabil i ett år før hun ga beskjed

Ap-nestleder Tonje Brenna leder programkomité-arbeidet i Arbeiderpartiet som skal stake ut den politiske kursen for partiet før neste års landsmøte.

Her er noen sentrale punkter hun sier de vil prioritere:

Gjengenes våpenbruk skal få tøffere konsekvenser, og det skal innføres strengere straffer mot gjengvold.

Ta pengene, klokkene, bilene og smykkene til gjengene for å kvele gjengenes økonomi og hindre rekruttering med penger og gaver.

Ansette flere i politiet.

Flere politikontakter i utsatte strøk. Fotfølge unge kriminelle 24 timer i døgnet med aktiviseringsteam. Enhver person som jobber med et barn, skal også på et tidligere tidspunkt ha tilgang til samme databaser for å se bekymringer i lys av hverandre. Det vil i tillegg gjøre det enklere å for politiet å samarbeide med andre aktører – som skole, barnevern, utekontakter og Nav.

VG antyder at erfaringene fra Sverige ikke tilsier at dette vil lykkes.

«De tok det ikke alvorlig tidlig nok», hevder Tajik. «Nettopp», fortsetter Brenna:

«Der har kriminaliteten fått fotfeste, dit har vi ennå ikke kommet i Norge. Svenskene har håndtert den utfordringen først etter at problemet har slått rot og fått fotfeste. Vi går tidligere inn».

Oslo: «Det kan bli som Sverige her om fem år»

VG spør om de skal knekke gjengene. Både Tonje Brenna og Hadia Tajik nikker. «Ja, det skal vi».

Er dette troverdig og realistisk?

«Et samfunn som ikke har som mål å få bukt med gjengkriminalitet, er et samfunn som kan gå i oppløsning. Og det er snakk om unge folk – både de som begår kriminaliteten og de som er utsatt for den. Det kan ikke vi som samfunn akseptere», sier Brenna.

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.