Over halvparten av knivstikkingene og skyteepisodene i Norges hovedstad i 2023 og 2024 har skjedd i bydelene Gamle Oslo, Grünerløkka og Sentrum. Dette melder NRK.

«Det er trist at det er blitt sånn, men nå er vi i denne situasjonen, og da må vi få bukt med problemet», sier Frode Larsen.

Han er enhetsleder for enhet Sentrum i oslopolitiet – et av områdene der det nå settes i gang målrettet innsats for å få bukt med voldsbølgen.

Mann skutt og alvorlig såret på Beirut Kebab i Oslo

Mannen som søndag ble skutt i Beirut Kebab på Grønland var, ifølge politiet, ikke et tilfeldig offer.

«Vi ser at den mest alvorlige og grove volden skyldes kriminelle nettverk og kriminelle aktører», uttaler Larsen.

Bedrifter i Oslo frykter «mafia­tilstander» og grov kriminalitet

Tall NRK har innhentet viser at det i fjor var 64 tilfeller av knivstikking og skyting i Oslo.

Hittil i 2024 har det vært 14 slike voldsepisoder, hvorav åtte knivstikkinger og seks skyteepisoder.

I Oslo er det bydeler som Grønland, Tøyen og Vaterland som peker seg spesielt negativt ut når det gjelder voldskriminalitet.

NRK nevner ikke i sin artikkel at dette også er noen av de mest multikulturelle og islamiserte områdene i Norge, med en høy konsentrasjon av innvandrere fra den islamske verden og Afrika.

Ap’s Tonje Brenna og Hadia Tajik hevder at de skal knuse gjengene

Grønland og Tøyen er to av områdene i Oslo hvor politiets innsats skal styrkes. Sivile enheter skal jobbe mot kriminelle nettverk, og det skal jobbes mer forebyggende for barn og unge. Men kommer grepene i tide?

«Det er ikke for sent. Vi skulle gjerne gjort det før, men vi har god tro på en effekt av innsatsen som vi nå legger inn», hevder Frode Larsen.

En som derimot ikke tror kriminaliteten forsvinner bare det gis mer penger til politiet, er Espen Valsgård, politibetjent i Øst politidistrikt med 30 års fartstid.

«Bare harde tiltak vil føre til et hardt samfunn, bare myke vil føre til et naivt samfunn. Vi trenger begge deler i god forening», hevder han.

Han deltok på NRK Debatten tirsdag kveld. Byrådsleder i Oslo Eirik Lae Solberg (H) sa til justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) at han ønsker seg mange flere politifolk til å håndtere det han kaller «en nesten eksplosiv vekst i kriminaliteten».

Oslos byrådsleder «bønnfaller» regjeringen om hjelp til å bekjempe økende kriminalitet

Selv om det har blitt flere ansatte i politiet totalt, har det vært en nedgang i antall polititjenestemenn de siste årene.

«Mens politikerne krangler om hvem som har gjort mest og minst, skjer kriminaliteten rundt oss», påpeker Unn Alma Skatvold, forbundsleder i Politiets Fellesforbund.

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.