Sakene står i kø for svensk politi, her fra en skyteepisode i Malmö. Foto: Andreas Hillergren/TT / NTB

Kriminaliteten i Sverige gjør at politiets ressurser er svært presset. Nå hevdes det at politiets «løsning» er å henlegge stadig flere saker, ikke minst alvorlige saker som voldtekter.

Svensk politi har lenge hatt hendene fulle med å forsøke å holde tritt med kriminalitetsutviklingen i landet. Mengden av saker gjør at etaten er systematisk overarbeidet, og en rekke tjenestemenn og-kvinner søker seg over i annet  arbeid. De orker ikke mer.

Så sent som i november omtalte Document denne tendensen blant politifolk:

Den økende kriminaliteten har ført til at hver tredje politi nå aktivt søker ny jobb. Det viser en undersøkelse som det svenske Polisförbundet presenterer. Nå krever de politisk handling for å hindre at politimyndigheten kollapser, skrev Document.

For at det som til enhver tid er igjen av politifolk overhodet skal få det til å gå rundt, er man nå avhengig av rett og slett å kutte i antallet saker til etterforskning. Løsningen er ifølge Samnytt å henlegge haugevis av saker, også saker av alvorlig art.

Det skal ha oppstått nærmest en egen «kultur» for å bare feie saker under teppet og glemme dem:

Enligt ett flertal poliser i polisregion Väst har man inom myndigheten en kultur där man vid anmälda brott letar skäl till att hellre skriva av dem än att utreda till fullo.

Det är i en granskning som flera P4-kanaler i Västsverige gjort avskrivningskulturen framkommer.

Ifølge en politikvinne som er sitert, strekker man seg nå langt for å finne påskudd for å henlegge en sak:

– Ibland letar man och vänder och vrider rätt mycket för att hitta ett underlag för avskrivning, säger Sandra Zackrisson, utredare på grova brott i Göteborg.

Det hele oppgis å ha sammenheng med den kapasitetsmangelen som er oppstått, grunnet økende mengder av kriminalsaker som strømmer inn til politiet:

I de 50-tal intervjuer som P4 gjort vittnar polisen om underbemanning och hög arbetsbelastning, och i vissa fall har patruller som borde skickas ut direkt bortprioriterats i flera timmar.

Enligt poliserna beror situationen på att man är för få och att alltför många ärenden ligger på hög och väntar på att utredas.

Ikke minst har dette gått utover hvordan politiet arbeider med anmeldte voldtekter, en grov forbrytelse som ofte krever store ressurser for å etterforske:

På grund av det eskalerande gängvåldet hinner polisen i Stockholm inte med att utreda andra grova brott, som våldtäkt.

Det er gjerne i de store byene politiet har mest å gjøre med tunge saker og krevende saker knyttet til blant annet gjengkriminalitet.

Derfor har andre deler av landet måtte lide ekstra under mangelen på ressurser samlet sett i etaten. En lang rekke politistasjoner utenfor byene er lagt ned:

I en granskning konstateras att hälften av polisstationerna i Västsverige har försvunnit vilket drabbat i synnerhet landsbygden. Besparingar, brist på resurser och digitala lösningar är några av skälen till att de lagts ned.

Les mer om hvordan det spesielt er i de innvandrertette, såkalte utsatte områdene at hverdagen er krevende for politiet:

Svenske politifolk orker ikke mer: Flykter fra jobbene i «utsatte områder»

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi ønsker oss enda flere abonnenter:

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.