Politi på stedet der en mann ble drept i Huddinge, sør for Stockholm. Foto: Pontus Altin/TT / NTB

Politiet i Sverige klarer ikke lenger å takle all kriminaliteten, spesielt blant innvandrergjenger. Nå vil man heller prioritere arbeid med å lage pass til migranter som vil reise hjem på ferie.

Den massive, grove kriminaliteten setter hele Sverige på prøve, ikke minst politiet. Eksempelvis omtalte Document nylig at det nå i gjennomsnitt finner sted en skyteepisode hver eneste dag i vårt naboland.

Det svenske politiet har registrert totalt 89 skyteepisoder i årets første tre måneder, mot 56 året før. Det betyr at det fra starten av 2022 og ut mars har vært gjennomsnittlig én skyteepisode per dag, skriver TT.

All kriminaliteten, både i form av skyting, bombeeksplosjoner, annen vold, ran, innbrudd og ikke minst voldtekter, krever enormt av politiressurser. Faktisk er det gått så langt at politietaten leter etter påskudd for å henlegge saker.

Samnytt forteller hvordan denne situasjonen har ført til at en lang rekke former for såkalt hverdagskriminalitet rett og slett må nedprioriteres, for politiet kan ikke lenger etterforske anmeldte saker:

 Nu meddelar rikspolischef Anders Thornberg att ytterligare brottstyper ska läggas åt sidan för att frigöra mer av de knappa resurserna.

Det är vad man kallar ”mindre brott” som nu i princip blir avkriminaliserade. I motsats till andra åtgärder av det här slaget som ofta varit lokala handlar det den här gången om en nationell mobilisering för vilken myndigheten centralt inlett en så kallad särskild händelse.

Lokalt i flere politidistrikter har man ifølge Samnytt allerede gjennomført tiltak for å effektivisere politiets ressursbruk. Blant annet har man systematisk henlagt saker som gjelder visse typer innbrudd, tyverier og bedragerier.

Dette har ikke vært nok:

Nu meddelar rikspolischef Anders Thornberg att man tar tag i situationen på nationell nivå och signalerar tyngd i detta genom att inleda en så kallad särskild händelse.

Thornberg vill inte konkretisera vilka ytterligare brott det nu blir riskfritt att begå över hela landet, bara att mord och andra grova våldsbrott inte hör dit.

– Vi drar inte ner på hot mot liv och hälsa, men vi kommer att få skära ner lite. Så de som blir utsatta för mindre brott får vi prioritera ner.

Men også noe annet enn grov vold og drap vil fortsatt ha høy prioritet:

Pass till migranter blir prioriterad polisverksamhet, skriver Samnytt.

Vid sidan av de grövsta brotten syftar åtgärden också till att avsätta resurser så att migranter kan resa på semester till sina forna hemländer.

Många migranter saknar pass och en svart marknad har uppstått där tider hos Passmyndigheten som lyder under Polisen har börjat säljas för dyra pengar i det muslimska och andra invandrargruppers civilsamhälle. Annonserna är ofta på arabiska.

Många invandrares pass anmäls också stulna efter att ha sålts till människosmugglare.

Det å sikre at migranter kan reise på ferie til sine opprinnelige hjemland, anses å være en svært høyt prioritert oppgave for svenske politi. Dette er viktigere enn bølgen av innbrudd, tyverier, mindre grov vold og annen hverdagskriminalitet i det svenske samfunnet:

Statstelevisionen frågar rikspolischefen om han kan garantera att alla dessa i sommar ska kunna resa som tidigare utrustade med nya svenska pass. Thornberg lovar att göra vad han kan för att prioritera detta mål.

– Jag säger att vi gör vårt absolut bästa. Vi förstår att vi just nu har en väldigt allvarlig situation och den kommer vi att hantera.

Les også: 

Innvandrer i Sverige med ny «forretningsidé»: Selger køplasser hos passkontoret

 

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Kents bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!


Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.