Den nye svenske rikspolischefen, Anders Thornberg, sier i et intervju med SVT at det vil bli verre før det blir bedre. Politiet trenger å rekruttere 22.000 nye politibetjenter, sier Thornberg. Det er så stort frafall at dette antallet er nødvendig hvis de skal ende opp med 10.000 ekstra i 2024.

– Det är ett resultat av det vi sett med de särskilt utsatta områdena, den ökade kriminaliteten och befolkningsökningen. Våra resurser räcker inte, och vi är glada att man uppfattat detta över partigränserna, säger Anders Thornberg.

– Folk slutar, folk går i pension och det är stor rörlighet. Matematiken låter konstig, men det är på det sättet – ska man vara 10 000 fler år 2024 behöver man anställa så många.

Anders Thornberg lover å være ærlig:

Han ville ikke svare SVT på om de politiske partiene og mediene tegner et for mørkt bilde av kriminaliteten i Sverige:

– Vissa brott har minskat och andra har ökat. Gängkriminalitet och sexualbrott har ökat, rån och våldsbrott har minskat. Sverige är i grunden ett relativt tryggt land, men brottsoffer måste få avgöra orosnivån.

SVT spør om Thornberg har et mål for oppklaringsprosenten:

Uppklarningsprocenten av anmälda brott ligger i dag på 12 procent. Hur ser målet ut för dig, hur stor andel ska ni kunna lösa?

– Det är för tidigt att säga, jag håller på att sätta mig in i det. Jag jobbar för fullt med min ledningsgrupp. Det kommer bli tuffare under 2018, vi blir färre än någonsin, men 2019 vänder det. Jag lovar att alltid bara säga sanningen, så jag vill inte lova något nu, men vi jobbar stenhårt dagligen för att ni ska kunna vara trygga i vårt land.

SVT

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!