Sveriges statsminister Stefan Löfven. Foto: Aftonbladet / NTB scanpix

Sveriges statsminister Stefan Löfven har innbitt nektet for at det er en forbindelse mellom høy innvandring og kriminalitet. Nå snur han.

I november fikk Löfven hard kritikk da han benektet at det var en sammenheng mellom innvandringen og gjengkriminaliteten.

Derfor var det historisk da Löfven onsdag snudde.

Så sent som tidligere denne uken sa statsministeren at han ikke ville «koppla brottsligheten till etnicitet och exakt varifrån du kommer». Löfven holdt lenge hårdnakket på at den økende, grove kriminaliteten i Sverige skyldes «utanförskap» og «klyftor» (klasseskiller).

Presset av Åkesson

Men så, i Riksdagens partilederdebatt, kom innrømmelsen. Han ble presset av Jimmie Åkesson (SD), som spurte Löfven hvorfor han har «så förfärligt svårt att tillstå sambandet mellan stor invandring och växande kriminalitet».

– Med en stor migration, där vi inte klarar av integrationen, då följer också större risk för den typen av problem som vi ser. Det är glasklart, svarte Löfven.

Han var nøye med å legge til:

– Vad jag vill undvika och vad vi ska vara oerhört noga med, det är att inte koppla ihop brottslighet automatiskt till hudfärg eller religion eller något annat. Den rågången måste vi hålla stenhårt.

– Si: «Jeg tok feil!»

Åkesson svarte at ingen har sagt at hudfarge og religion henger sammen med gjengkriminalitet, men at det finnes en sammenheng mellom «ansvarslös migrationspolitik» og «ökande brottslighet i invandrartäta delar av vårt land», som han mener Löfven har ansvar for.

– Jag vill höra Stefan Löfven ta ansvar och säga «jag hade fel», sa Åkesson.

– Jag får påminna Jimmie Åkesson om att det är den regering som jag leder som lade om migrationspolitiken, svarte Löfven.

– Man kommer inte undan med att ha någon annan bakgrund. Alla som begår brott i Sverige ska sona sina straff. Alla, avsluttet Löfven.

Barn tror det er normalt å ikke jobbe

I kveldens SVT Agenda utdypet han:

– Hvis man har en migrasjon som innebærer i størrelsesorden at man ikke klarer å håndtere integrasjonen, er det klart at det blir sånn at vi får sosiale spenninger i et samfunn. Det er ikke bra.

Löfen påpeker også at er en utfordring at barn tror det er normalt å ikke være i arbeid.

– Ja, vi har hatt det. Derfor la regjeringen min om migrasjonspolitikken, slik at vi nå tar imot betydelig færre.

I 2015 tok Sverige imot over 160.000 migranter, og har også siden hatt langt høyere innvandring enn alle øvrige nordiske land til sammen.

 

Norge forandrer seg raskt i takt med innvandringen. Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.