Sakset/Fra hofta

Gir etter for krav om enda mer innvandring: Sveriges statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Anders Wiklund/TT / NTB scanpix

Sverige vakler etter år med nærmest hemningsløs innvandring. Men nå vil regjeringen Löfven gjøre det enda lettere å få opphold. Slusene åpnes enda mer på vidt gap. Jimmie Åkesson (SD) tar i bruk sterke ord, og lover «krig» mot det han mener er ødeleggende politikk.

Sverige har massive problemer (av enkelte kalt «utfordringer») på grunn av uforholdsmessig høy innvandring til landet. Kriminalitet, utenforskap, gettotilstander, utrygghet, massive kostnader – dette er noen av resultatene man kan oppsummere i det som før var en trygg skandinavisk velferdsstat.

For vanlige svensker over hele landet betyr det blant annet en mer utrygg hverdag, mindre fellesskap, usikkerhet for fremtiden og lavere sosiale ytelser for blant annet syke og eldre. Det er rett og slett svært vanskelig å få øye på noen positive sider ved innvandringen som kan være i nærheten av å balansere regnskapet. Det går tett og slett i minus på alle måter.

Innvandringen er blitt så omfattende og er så ute av kontroll at myndighetene faktisk ikke lenger vet hvem som bor i landet, som Document skrev om nylig.

I stor grad dreier innvandringen til Sverige seg om alt annet enn hva et moderne vestlig land trenger. Det er ikke godt utdannende og lett integrerbare mennesker som kommer, men tvert imot hovedsakelig folk fra land i Afrika, Midtøsten og Afghanistan. De fleste er unge, rotløse menn, og et stort antall er faktisk mer eller mindre analfabeter. De har fint lite å by på, annet enn «utfordringer».

Man trenger ikke være samfunnsforsker for å forstå hvilken blytung belastning det utgjør for en relativt liten nasjon som Sverige å ta imot opptil titusener av slike hver eneste måned, år etter år. Landet knaker i sammenføyningene, fra sør til nord. Selv små tettsteder på landsbygda er preget og knapt til å kjenne igjen.

Dette ser imidlertid ikke ut til å ha gjort særlig inntrykk på statsminister Stefan Löfven (S) og hans rødgrønne regjering. Innvandring er og blir «jättebra».

Riktignok har også Löfven, trolig svært motvillig, omsider innrømmet at innvandringen ikke bare er en gave til nasjonen. Han erklærte (mumlende) tidligere i høst det alle andre har sett og sagt i flere år, nemlig at det er en klar sammenheng mellom innvandring og kriminalitet.

Document omtalte dette her :

«– Med en stor migration, där vi inte klarar av integrationen, då följer också större risk för den typen av problem som vi ser. Det är glasklart, svarte Löfven på et spørsmål i Riksdagen, fra Jimmie Åkesson (SD).

Men i stedet for å sette i verk drastiske og umiddelbare tiltak som kan stanse ferden mot stupet, har Sveriges regjering nå signalisert at de ønsker en oppmykning av regelverket. De vil opptre «mer humant» og gjøre det enda lettere for innvandrere å få opphold i landet.

Man må nesten klype seg i armen for å tro at det er sant.

Dette er resultatet av en enighet mellom Socialdemokraterna og (det bortimot ekstreme) Miljöpartiet.

Det var Miljöpartiet som krevde en slik endring, og Löfven ga straks etter.

Avisen Samtiden beskriver forslaget fra regjeringen:

«De två regeringspartierna har kommit överens. Miljöpartiet har fått igenom en rad förändringar som gör det lättare att få stanna i Sverige även om man saknar asylskäl.

Kritiken mot regeringens kompromiss är massiv. Socialdemokraterna har fullständigt kapitulerat inför Miljöpartiet som nu leder regeringen.»

Også Aftonbladet har omtalt avtalen mellom regjeringspartiene, og refererer hvilke holdninger som styrer landets poltikk på området:

«Vice statsminister Isabella Lövin (MP) säger att regeringen är överens om att den svenska migrationspolitiken ska vara ”human, rättssäker, långsiktigt hållbar, effektiv och värna asylrätten.»

Den kritikken som omtales av Samtiden, kommer blant annet fra Jimmie Åkesson og Sverigedemokraterna. Han legger lite imellom i en pressemelding han har sendt ut:

– Nu är man på väg att ännu en gång upprepa samma haveri. Man har uppenbarligen inte lärt sig någonting. Sverige behöver avsevärt mindre asylrelaterad invandring, inte mer. Där är både verkligheten och opinionen tydlig.

– Det här betyder krig, i riksdagen, och i kommande valrörelse. Socialdemokraterna ska inte komma undan detta svek.

Svik, altså. Det er sterke ord. Men når man ser utviklingen på nært hold, slik Jimmie Åkesson fra tungt innvandringsbelastede Skåne gjør, bør det være mulig å forstå hans reaksjon.

Tiden renner fort ut for Sverige nå. Norge har en svært lang grense mot landet, og utviklingen angår i høy grad også oss.

Hvilken lærdom trekker vår regjering og vårt Storting av dette?

 

Les to meget gode bøker om konsekvensene av lite gjennomtenkt innvandring – i både Sverige og Norge:

Kjøp boken fra Document Forlag!

Norge forandrer seg raskt i takt med innvandringen. Kjøp Halvor Foslis bok her!

 

Les også