– Jo mer sinna og forutinntatte de får unge i sitt nærmiljø og territorium til å bli på politiet, desto mer beskyttelse får de når politiet dukker opp, skriver Jan Bøhler (Ap). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Kriminelle i Oslo øst ønsker å fremstille politiet som stigmatiserende og rasistisk. Slik får de får unge i sitt territorium til å hate politiet, og slik får de mer beskyttelse når politiet dukker opp, hevder Jan Bøhler (Ap), medlem av Stortingets justiskomite.

Mandag ble ti personer pågrepet på Bogerud i Oslo, siktet for blant annet vold mot politiet. Bøhler nevner ikke hendelsen i sin kronikk i Nettavisen, men skriver generelt om kriminelle som spiller på hat mot politiet:

«Hvis de som ser seg tjent med å bygge opp «fuck the police»-holdningene lykkes like mye framover, vil denne negative utviklingen bare fortsette. Deres mål er selvsagt at politiet skal backe ut og holde seg unna deres «territorier», slik at de kan få selge narkotika og etablere sitt frykt- og trussel-regime i fred. Det må aldri skje noe sted her i landet, fordi da har vi «svenske tilstander». «

Norsk politi er et av verdens beste på forebygging og nærhet, skriver Bøhler, som mener politiet er spesielt opptatt av å jobbe slik at de ikke kan beskyldes for å diskriminere, trakassere eller stigmatisere noen grupper:

«Dette gjentas og gjentas i politiutdanningen og i det daglige arbeidet. Jeg ser ofte hvordan forebyggende politifolk gjør sitt ytterste og beste for å bli oppfattet positivt når de jobber i utsatte miljøer.»

I Norge er det ikke grunnlag for den «fuck the police»-kulturen vi ser i USA, skriver Bøhler, og påpeker at det er kriminelle nettverk og gjenger som har størst interesse av å tegne et bilde av et fordomsfullt, stigmatiserende norsk politi: «Jo mer sinna og forutinntatte de får unge i sitt nærmiljø og territorium til å bli på politiet, desto mer beskyttelse får de når politiet dukker opp.»

Dermed blir de tause. Ingen vil ingen snakke med politiet og gi opplysninger.

Unge lærer å varsle når politiet kommer, og den som snakker med politiet er en «snitch» (tyster) som skal tas hardt.

«Når det skjer hendelser lager de sine versjoner av hva som har skjedd, som alle får beskjed om å si, slik at de skal slippe unna straffeforfølging og imøtegå politiet.»

For å skryte og vise fram dette gjøres det opptak som spres på snapchat og andre sosiale medier, skriver Bøhler.

Også fungerende visepolitimester Johan Fredriksen var inne på dette da han snakket med NRK tirsdag:

Han mener også det er en trend der ungdommen prøver å få politiet til å fremstå ufordelaktig.

– Man filmer og man regisserer filmene. For oss virker det som en et forsøk på å få lagd revir og få kredibilitet i miljøet, sier Fredriksen.

Målet er å bygge territorier, men ifølge Bøhler har ikke Oslo områder hvor politiet «til daglig har problemer med å gå inn, slik de har i Sverige.»

Men han påpeker at antall trusler og angrep på politifolk øker, og at det særlig skjer i bestemte deler av Oslo.

«Faktum er at i noen av de områdene av byen hvor politiet har størst jobb å gjøre med å forebygge vold, ran, narkotika, rekruttering av unge til kriminelle gjenger, osv, bor det mange med familier fra andre opprinnelsesland.»

Når politiet gjør sitt arbeid her med å hindre at noen går med kniv og andre våpen, langer dop og narkotika, driver utpressing og sprer frykt, mm, vil mange av de treffer ha slik bakgrunn. Dette har ikke noe med diskriminering eller etnisk profilering å gjøre, men at politiet skal håndheve loven likt overalt, uansett hvordan befolkningen er sammensatt. Noe annet vil være å svikte oss som bor der, uansett hudfarge.»

Påstander om at politiet trakasserer, stigmatiserer, mistenkeliggjør, og endog at man driver med etnisk profilering eller rasediskriminering er urettferdige, skriver Bøhler, som også henviser til påstander i disse miljøene om at politifolk «blikker» dem: «Hvis politiet ikke skal kunne være til stede og se og forebygge at ting skjer, er vi ille ute.»

Politiet har en meget vanskelig jobb å gjøre med å nå fram til en del miljøer, og vi må passe oss for ikke å gjøre den enda vanskeligere, skriver Bøhler: «Min erfaring er at politiet heller «underdriver» situasjonen enn overdriver når de beskriver angrep og trusler og andre hendelser de opplever. De ønsker ikke å skape unødvendig uro blant befolkningen og gi de kriminelle status og ry blant sine.»

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal: