Foto: Peter Van den Bossche / Wikimedia Commons.

 

Politiet i Oslo henger etter i bekjempelsen av gjengmiljøene, sier stortingsrepresentant Jan Bøhler (Ap) til Dagbladet, etter at tre anonyme politifolk har fortalt til avisen at Oslos østkant omtrent er lovløs: Barn selger narkotika, gjenger terroriserer sine omgivelser, og gjengmiljøene har en enkel oppgave med å rekruttere flere medlemmer.

Slike beskrivelser av urban virkelighet er noe man gjerne forbinder med mafiaterritorier, hvor det kriminelle livet er enklere enn det lovlydige, men den erkjennelsen holder Bøhler på avstand:

– Jeg er ikke enig i beskrivelsen om at det er lovløst i Oslo. Samtidig skjønner jeg at politifolkene på gateplan fortviler. De møter gjenger som er fullstendig respektløse, og som er så truende mot innbyggerne at ingen vil prate med politiet, sier Bøhler.

– Bakmennene får unge rekrutter til å utføre kriminaliteten for dem. De bruker så mye vold og er så truende at mange igjen ikke tør prate med politiet. Folk er avhengige av beskyttelse og vil unngå å bli banket opp. Så de fleste er tause i møte med politiet, sier Bøhler.

Det er en nokså skrikende selvmotsigelse Ap-mannen fra Oslo-benken leverer her. Hva er en sikrere indikasjon på lovløshet enn at folk ikke tør å snakke med politiet fordi de er truet? Bøhler gir her en oppvisning i kunsten å tenke dobbelt.

Når en stortingspolitiker er på det rene med at politiet møter taushet, er en umiddelbar konklusjon at det er mye kriminalitet som aldri blir registrert. Hvorfor får vi aldri høre om denne fullstendig splintrende feilkilden når politiet legger frem pene tall over kriminalitetsutviklingen? Har den informasjonen større verdi enn et vitnesbyrd avlagt med en pistol mot nakken?

Når politiledelsen og politikeren bullshitter med forenede krefter, gjør de det i en dødsdans over sannheten. Det er betegnende for vårt uutholdelig fasadeaktige samfunn når det er skamløse og urimelige påstander som kan sies offentlig, mens de som forteller sannheten, må gjøre det anonymt.

Bøhler legger ansvaret for utviklingen på politiet:

– Før klarte politiet å ta gjengmedlemmer før de begynte å skyte. I dag er de ikke tett nok på. Politiet er på etterskudd og kommer først når noe har skjedd og ikke i forkant, slik de gjorde før.

Hva med hans eget og partiets ansvar for ikke å hindret hærskarer av mennesker fra kriminelle kulturer i å innta Norges hovedstad?

Bøhler fremhever i stedet at det tross alt ennå finnes personer som ikke er kriminelle:

– Det er veldig mye bra i nærmiljøet på Holmlia og i resten av Oslo, og gjengmiljøet er bare en liten del.

Borgermesteren i en kommune utenfor Napoli ordlegger seg i lignende vendinger i et intervju med Il Giornale. I Castel Volturno har den innfødte mafiaen fått konkurranse av den importerte, som kan rekruttere blant 15.000 for det meste illegale nigerianere. Det finnes masse ærlige folk på stedet, sier borgermesteren. Men de tør altså heller ikke å åpne munnen.

 

Kjøp Kent Andersens bok fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂