Sakset/Fra hofta

Petter Eide i Stortinget. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Stortingsrepresentant Petter Eide (SV) kritiserer politiet for å være for hvitt. Ifølge hans logikk vil for mange politifolk med hvit hud svekke tilliten til politiet blant innvandrerungdom. Slik logikk kalles rasisme.

Bakgrunnen for SV-Eides rasistiske utsagn er at Regjeringen i statsbudsjettet foreslår å kutte 150 studieplasser ved Politihøgskolen, fra 550 til 400. Begrunnelsen er at Regjeringen mener man på landsbasis er i ferd med å nå målet om to politifolk per 1.000 innbyggere.

Styret ved Politihøgskolen foreslår imidlertid å legge ned politiutdanningen ved Stavern i stedet, men beholde plassene i Oslo og Bodø. Regjeringen krever imidlertid at hele kuttet skal tas ved utdanningen i Oslo. Sett i lys av den eskalerende volden i Oslo, som av av Jan Bøhler omtalt som intet mindre enn terror, fremstår ikke forslaget spesielt intelligent.

Men det er ikke Oslo-borgernes ve og vel som bekymrer SVs Petter Eide, når han kritiserer Regjeringens kuttplaner. Han er mer opptatt av hvordan folk med forskjellig hudfarge vurderer hverandre, og i Eides univers går det visst på forståelsen og tilliten løs om to med forskjellige nivåer av melanin i huden møtes.

– Politihøgskolens statistikk viser at hvis det blir trangere studentopptak så går det utover muligheten å rekruttere studenter med minoritetsbakgrunn. Det er altså god grunn til å tro at dette varslede kuttet ved høyskolen i Oslo vil føre til at de neste årene får vi et hvitere politi i byen, sier justispolitisk talsperson i SV, Petter Eide, til Dagsavisen.

Med et høyere inntakskrav øker altså risikoen for at flere med minoritetsbakgrunn faller fra, i følge Eide. Får dette enkle faktum ham til å trekke noen konklusjoner om hvorfor det er slik, eller er det bare en naturlov man må forholde seg til, akkurat som gravitasjon?

–  Vi er opptatt av at Politihøgskolen i Oslo er drivkraften i politiutanninga vår. De har et forskermiljø som ikke finnes noe annet sted, og politiet i Oslo møter trendene i kriminalitetsutviklingen som kommer til Norge fra utlandet. Å holde et høyt trykk der er helt avgjørende for å bekjempe kriminalitet i Norge, sier Eide.

Nå er det neppe så mange av de over 120 bileierne som har sett doningen sin gå opp i røyk de siste par årene, som vil skrive under på at Oslo-politiet er spesielt gode til å møte trender. Ingen er tatt eller mistenkt for noen av brannene.

Han viser til at vi de siste årene har sett en oppblomstring av gjeng- og ungdomskriminalitet i Oslo.

– Dette er ungdom som ikke har tillit til politiet og som oppfatter politiet som en undertrykkene fiende. Å legge opp til at en stadig større del av politistudentene skal være hvite, norske gutter og jenter er ganske kontraproduktivt. Hvis politiet blir for hvitt er det mange minoritetsungdommer som vil få mindre tillit til politiet, sier Eide.

Eide får jo dette til å høres ut som om det er politiets feil at det har skjedd en «oppblomstring av gjeng- og ungdomskriminalitet i Oslo». Selvhatet sitter imponerende langt inn i ryggmargen hos alt for mange av våre folkevalgte. Det implisitt å tillegge mørkhudede mindre tillit til et «hvitt politi», er også en uelegant oppvisning av de lavere forventningers rasisme.

Hva de norske guttene og jentene, som ikke kan noe for at de er født hvite i huden, tenker når de leser om slike holdninger fra toppolitikere, egner seg neppe på trykk.

 

Forhåndsbestill Sammenstøt mellom sivilisasjoner? her!