En større gjeng ungdommer var svært aggressive mot politiet på Bogerud i Oslo mandag kveld. (Skjermdump fra video)

Politiet måtte bruke 17 patruljer pluss politihelikopteret for å få kontroll på en gjeng svært aggressive ungdommer i Oslo mandag kveld.

Politiet rykket mandag kveld ut etter melding om slåssing på Bogerud i Oslo.

– Der ble vi de møtt av 20 til 25 ungdommer som straks vendte sin aggressivitet mot politiet, sier Johan Fredriksen, fungerende visepolitimester i Oslo til NRK.

Flere kom til

Mens politiet kontrollerte ungdommene, kom det flere ungdommer til stedet.

– Ungdommene fremviste en ytterst dårlig oppførsel og holdning til politiet, sa operasjonsleder Sven Christian Lie i Oslo politidistrikt til NTB mandag.

Ungdommenen var svært aggressive mot politipatruljene på stedet, og det ble sagt stygge ting, svært stygge, ifølge Fredriksen:

– Det kan ikke beskrives med ord, men det var mange formuleringer som ble brukt mot politiet, som ikke egner seg å gjengi. Det så stygt at jeg velger å ikke gjengi det, sier han.

Trakk våpen

Det var på det meste 17 patruljer og et politihelikopter på stedet, og politiet trakk tidlig våpen.

– Vi må vise såpass med muskler i en slik situasjon for å ikke stikke halen mellom beina og dra fra stedet. Det er nok målet i noen tilfeller å få politiet til å trekke seg og ikke gjøre jobben sin, sier han.

Visepolitimesteren sier man har sett flere tilfeller i det siste på at aggressiviteten rettes mot politiet.

De pågrepne er siktet for blant annet vold mot politiet, brudd på våpenloven, trusler og for ikke å ha etterkommet pålegg fra politiet.

Kallmyr: – Dårlig integrering

Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) reagerer på hendelsen og etterlyser mer disiplin og økt respekt for politiet blant unge i Oslo.

– Det har mye med dårlig integrering å gjøre. Og det har også med det at det har vært en manglende respekt for autoriteter i Oslo både mot lærere og nå også mot politiet. Dette er en trend som vi er nødt til å snu. Regjeringen kommer derfor til å legge fram en handlingsplan mot ungdomskriminalitet, sier Kallmyr til NRK.

Justisminister Jøran Kallmyr mener hendelsen på Bogerud viser at mange ungdommer viser manglende respekt for autoriteter.

Det er helt uakseptabelt at 20-åringer er aggressive mot politiet og prøver å hindre politiet i å gjennomføre arrestasjoner, sier han.

Handlingsplan mot ungdomskriminalitet

Kallmyr mener at trenden med økende vold mot lærere har flyttet seg til vold mot politiet. Han varsler at regjeringen vil legge frem en handlingsplan mot ungdomskriminalitet.

Planen vil legge vekt på disiplin fra ung alder. Justisministeren mener dette må læres allerede på skolen, slik at unge forstår at de må ha disiplin mot lærere, respekt for autoriteter og for politiet.

Soheil Bigdeli observerte og filmet deler av episoden. Han kjenner noen av de involverte, og er kritisk til politiets fremferd:

– Hvis du har dårlig forhold til politiet fra før av og du får politiet opp i ansiktet ditt, som skriker og kjefter til deg, så er det ikke lett og snu og gå. Det bør politiet også forstå, sier Bigdeli.

De anmeldte er fra 15-årsalderen til midten av 20-årene. Ni av de pågrepne sitter fortsatt i varetekt, meldte NTB tirsdag kveld.

 

Kjøp T-skjorten «kronisk norsk» fra Document her