– Tiden er inne for å sette hardt mot hardt i kampen mot kriminalitet, ufyselige holdninger og svenske tilstander. Det hjelper ikke med kyss, klapp og klem mot hardbarka, unge kriminelle, sier Listhaug. Byrådsleder Raymond Johansen og daværende innvandringsstatsråd Sylvi Listhaug på Grønland i Oslo høsten 2016. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Venstresiden må ta et oppgjør med sine politifiendtlige holdninger, og slutte å unnskylde brutale kriminelle som voldtar, raner, stjeler og som gjør det utrygt for lovlydige borgere, mener Sylvi Listhaug.

– Når det må sendes inn 17 patruljer og et politihelikopter for å få kontroll på 20–25 ungdommer sier det mye om hva politiet har å slite med. De rødgrønne politikerne i Oslo har sviktet, venstresiden må ta et grunnleggende oppgjør med politifiendtligheten, tordner Frp-nestlederen.

– Vi må ta et oppgjør med kulturen som preger deler av Oslo, og slutte å forsvare pøblene, skriver statsråden for eldre- og folkehelse og leder av Frps innvandrings- og integreringsutvalg i en kronikk i Dagbladet.

30. juli måtte politiet rykke ut med 17 patruljer og et politihelikopter til et masseslagsmål på Bogerud i Oslo. Ni personer ble siktet for blant annet vold mot politiet og for ikke å ha etterkommet pålegg.

I dagene etter episoden har politiet blitt kritisert fra flere hold, dels for å overdramatisere, dels for aggressiv oppførsel overfor gjengen, som nesten utelukkende var ungdom og unge voksne med innvandrerbakgrunn.

– De kriminelles gode hjelpere

Sylvi Listhaug anklager venstresiden og Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) for å være de kriminelles gode hjelpere i stedet for å støtte politiet i deres arbeid.

Hun mener venstresiden og Johansen unnskylder de kriminelle og bortforklarer kriminalitet og manglende respekt for politiet med fattigdom og trangboddhet.

– Raymond Johansen er veldig opptatt av å unnskylde personer som begår kriminalitet. Det er trangboddhet, fattigdom, det er mangel på fritidsklubber – det er alt mulig annet enn at de selv har ansvar for ikke å være kriminelle, sier Sylvi Listhaug til Dagbladet.

– Senest på Dagsnytt 18 for noen dager siden, i forbindelse med masseslagsmålet på Bogerud i Oslo, unnskyldte Raymond disse kriminelle ungdommene med at de bodde trangt og var fattige, sier Listhaug.

– Flere biljardbord løser ikke problemene

Mange bor trangt og har dårlig økonomi uten å bli kriminelle, påpeker hun. Frp-nestlederen tror heller ikke at flere fritidsklubber er løsningen, skriver hun i kronikken:

«Bedre ungdomsklubber har blant annet vært et av Raymond Johansens fremste tiltak mot ungdomskriminalitet. Ifølge Oslo kommunes egen oversikt er det i de østlige bydelene 30 fritidsklubber. Flere biljardbord og mer teknomusikk løser ikke de problemene vi ser i flere bydeler i Oslo.»

Det er på tide å stå opp for politiet, og ikke unnskylde kriminelle ungdommer, sier statsråden. Hun etterlyser at både ungdommene selv og foreldrene tar ansvar:

– Er man i Norge, må man tilpasse seg det norske samfunnet. Vi forventer faktisk det, sier Sylvi Listhaug.

Raymond: – Drøyt.

Raymond Johansen synes det er drøyt at en representant fra regjeringen sår tvil om hans motiver.

– Det er egentlig bare nitrist at vi på starten av det som kan bli en morsom og intensiv valgkamp, blir dratt ned på et nivå som dette, sier Raymond Johansen.

Byrådslederen avviser at han er «soft on crime», og viser blant annet til at han har gått inn for macheteforbud og økt straff for organisert kriminalitet. Men han mener at man også se på «bakenforliggende årsaker til kriminalitet»:

– Mange kommer ikke gjennom utdanningsløpet og får dermed ikke jobb. Fattigdom, foreldre uten jobb, trangboddhet – det er åpenbare problemer. Det sier politiet også! sier Raymond Johansen.

Thorkildsens politi-kritikk

Listhaug viser i sitt innlegg også til hvordan Johansens skolebyråd reagerte mot politiet:

«SVs og skolebyråd Inga Marte Thorkildsens bidrag i kampen mot kriminell ungdom er å kritisere politiet for å gå uniformert inn på skoler eller for å definere ungdom som gjerningsmann når de truer medelever og lærere med kniv. Hun burde rose politiet for å ta tak i alvorlig kriminalitet som vold og grove trusler mot lærere og elever som har eskalert de siste åra under Ap og SVs styre i Oslo.»

Norsk politi nyter stor tillit blant folk, men det handler også om kultur, mener Listhaug. Integreringen har ikke lyktes, og det har et overveldende flertall av nordmenn innsett for lengst, skriver hun, og viser til IMDIs integreringsbarometer.

Mangel på lojalitet og tillit

Det handler også om manglende lojalitet til Norge og det norske velferdssamfunnet som er tillitsbasert, påpeker statsråden.

«Når politiet blir møtt med rasisme-beskyldninger for å arrestere voldelige kriminelle, bør hele samfunnet stå ved politiets side. Når det må sendes inn 17 patruljer og et politihelikopter for å få kontroll på 20–25 ungdommer sier det mye om hva politiet har å slite med. Venstresiden må ta et grunnleggende oppgjør med politifiendtligheten. Det er den kriminelle ungdommen som har ansvaret, politiet gjør jobben sin. Holdningene er skadelige, fører til mer kriminalitet, og ødelegger noe norsk politi har bygd opp gjennom flere tiår: Tillit.»

 

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Mest lest

Les også