Sakset/Fra hofta

– Etter den hendelsen på mandag har jeg null tillit til politiet. Mista all tillit til politiet, sier Mubarak Ismail til NRK.

Ungdommene på Bogerud ante fred og ingen fare da politiet kom. De var samlet, som når «dere nordmenn» samles for å ta en kopp kaffe, forklarer Mubarak Ismail.

Ifølge NRK har det «stormet rundt politiet» etter at de rykket ut til et masseslagsmål på Bogerud i Oslo mandag.

– Der ble vi de møtt av 20 til 25 ungdommer som straks vendte sin aggressivitet mot politiet, sa fungerende visepolitimester Johan Fredriksen tirsdag.

«Mange av disse er kjent for politiet fra tidligere», skriver politiet på Facebook torsdag.

Mens politiet kontrollerte gjengen kom det flere ungdommer til stedet.

– Vi har sett flere tilfeller i det siste hvor man retter aggressiviteten mot politiet, sa fungerende visepolitimester Johan Fredriksen tirsdag. Han mener også det er en trend der ungdommen prøver å få politiet til å fremstå ufordelaktig.

Ti stykker ble pågrepet, siktet for blant annet vold mot politiet, brudd på våpenloven, trusler og for ikke å ha etterkommet pålegg fra politiet. Alle er løslatt.

– En helt vanlig sommerdag

Statskanalen har snakket med en av ungdommene som var tilstede:

– Det var en helt vanlig sommerdag. Alle gutta var samla. Plutselig dukker det opp flere patruljer fra ingensteds, sier Mubarak Ismail (21).

Han går i sterkt rette med politiets versjon av hva som skjedde. Det var slett ikke noe slagsmål på Bogerud, tvert imot: Det var «ikke noen aggressiv stemning», det var en «helt vanlig sommerdag» og det er «helt vanlig at ungdom samler seg der».

Ismail beskriver en norsk sommeridyll. Det mangler bare én ting; det later ikke til å ha vært nordmenn tilstede.

– Det er som når dere nordmenn går til byen for å ta en kaffe, bare at når vi samler oss så ser det ut som om vi skal starte slagsmål, fortsetter Ismail.

«Oss» og «dem»

Mubarak Ismail opererer med «oss» og «dem», til tross for at han snakker prikkfritt norsk, fullstendig uten aksent. Han er trolig født i Norge. Og likevel: «dere nordmenn».

Hvordan går det med integreringen, egentlig?

Ismail hevder at politiet var aggressive. De pekte batonger og håndvåpen mot ham og resten av gjengen «på en veldig aggressiv måte» og «brukte veldig lang tid» på å sjekke dem.

Han er muligens i tvil om NRK-journalisten har forstått hvor grusomt politiovergrepet var, så han kliner til litt mer:

– De snakket til oss som om vi var dyr. Som om vi var ingenting.

– Politiet trakasserer minoritetsungdom

Ifølge NRK har «beboere på Bogerud» og rapperen Mikal Bøckman hevdet at politiet oppfører seg aggressivt og trakasserende mot minoritetsungdom. På facebooksiden «Et levende Bogerud!» skal flere ha støttet Ismails versjon av hendelsen mandag.

En lokal SV-er gir sitt besyv. Leder for oppvekstkomiteen i Østensjø, Hanne Eldby, synes ungdommen «egentlig» er «veldig ålreit».

Hanne Eldby (SV) synes ungdommen på Bogerud «egentlig» er veldig ålreit, og at politiet overdramatiserer.

Ingenting tyder på at hun var tilstede mandag, men det hindrer henne ikke i å uttale seg med suffisanse:

– Noe masseslagsmål var det jo uansett ikke, og når man er 40 politifolk mot 20 ungdommer er det klart det oppleves som litt overdramatisk.

– Har ikke beslaglagt et eneste våpen

Eldby hevder at politiet «har jo ikke beslaglagt et eneste våpen». Politiet melder at de blant annet beslagla knokejern og balltre, men den opplysningen ønsker ikke Eldby å kommentere overfor NRK.

Torsdag kveld forsvarer Oslo politidistrikt seg på Facebook mot kritikken, etter å ha «registrert at det er en oppfatning om at politiet har opptrådt både stigmatiserende og trakasserende.»:

«Det tok tid for politiet å få kontroll på stedet. Det ble slengt bemerkninger og ukvemsord, og pålegg fra politiet om å fjerne seg ble ikke etterfulgt. Flere av personene på stedet blandet seg i politiets arbeid og forsøkte å hindre dem i å utføre jobben sin. De tok tak i uniformene til tjenestepersonene og dyttet dem.

Politiet opplevde det som fiendtlig holdning da de skulle gjøre nødvendige etterforskningsskritt for å få bragt på det rene hva som hadde skjedd. Politiet måtte til slutt trekke våpen for å holde ungdommene på avstand.»

(…)

«Vi ser av debatten i ulike kanaler at grunnlaget for politiets tilnærming trekkes i tvil. Politiet understreker at når vi får en melding om trussel med kniv/machete, må vi agere for å ivareta vårt samfunnsoppdrag. Vi ber om forståelse for dette.»

(…)

«De som ble pågrepet har i etterkant blitt forklart hvorfor politiet handlet slik vi gjorde. Vi har hatt samtaler med hver enkelt av dem.»

 

Forhåndbestill Sir Roger Scrutons bok «Konservatismen» fra Document Forlag her!
Les også