– Justisministeren virker helt fraværende og handlingslammet. Hvor er tiltakene? Hva har Mehl tenkt å gjøre med den stigende ungdomskriminaliteten? spør Tor André Johnsen (Frp).

– Man kan ikke bare sitte stille og si at dette er fælt. Det må skje noe. Det nytter ikke med business as usual, her må det sterkere lut til, fastslår Johnsen.

Den siste uken har stigende voldsbruk blant ungdom blitt et tema, ikke minst etter at Oslos politimester avviste at etnisitet hadde noen særlig betydning for hvem som blir kriminelle. Flere påpekte at hennes utsagn står i en viss kontrast til politiets egne tall, hvor det fremgår at 77 prosent av de gjengangerkriminelle i Oslo har to foreldre som er født i utlandet.

Politimesterens løgn om kriminaliteten: – Etnisitet har begrenset betydning

Negativ trend

Johnsen, som er medlem av justiskomiteen, har sendt følgende spørsmål til justisminister Emilie Enger Mehl (Sp):

Er statsråden enig i at utviklingen i ungdomskriminaliteten i Oslo er svært bekymringsfull, og hva vil hun eventuelt foreta seg for å snu denne utviklingen?

Det har over tid vært en svært negativ trend i ungdomskriminaliteten i Oslo, hvor de kriminelle tilsynelatende blir yngre og yngre, skriver Johnsen.

Kriminaliteten ungdommene begår har tilsynelatende også en økende alvorlighetsgrad, og det rapporteres ofte om våpenbruk og våpenbeslag.

De siste dagene har vært en god illustrasjon på den negative utviklingen i ungdomskriminaliteten. Søndag 30.07 beslagla politiet våpen fra flere gutter i alderen 15-17 år ved bussterminalen i Oslo. I NRKs omtale av saken fremgår det at ungdommene oppførte seg både truende og trakasserende mot politibetjentene på stedet. Blant de beslaglagte våpnene var kniver, en luftpistol, en øks og et knokejern.

Krever svar fra justisministeren: – Bevisst desinformasjon fra politiet i Oslo

Senere samme dag var det et masseslagsmål mellom opp mot 20 personer på Oslo Sentralstasjon. I NRKs omtale av denne saken fremkommer at det skal være benyttet murstein, og vitneopplysninger sier at de har sett en machete. Videre fremgår at de involverte var unge menn og gutter i tenårene, og at politiet ikke vet om slagsmålet hadde noen sammenheng med de nevnte våpenbeslagene ved bussterminalen tidligere på dagen.

Tirsdag 01.08 rykket politiet ut til Ekebergsletta der Norway Cup nå avholdes, etter melding om slagsmål mellom 40 til 50 ungdommer. Politiet har opplyst om at det skal ha vært brukt diverse slagvåpen under slagsmålet, og at det ble gjort beslag av en kniv, hammer, batonger, konkejern og en luftpistol. Alle de involverte var unge personer i alderen 13 – 18 år.

Den stigende ungdomsvolden er ikke begrenset til Oslo, men har spredt seg over store deler av landet, påpeker Johnsen.

Valgkamptema?

Stortingsrepresentanten minner om at den svenske regjeringen utreder senkning av den kriminelle lavalderen.

– Men i Norge er det bare Fremskrittspartiet som går inn for det.

Frp har i flere år foreslått senkning fra 15 til 14 år.

– Ser du tendenser til at voldskriminaliteten, som ikke bare rammer Oslo, seiler opp som et av valgkampens hovedtemaer?

– Ja, jeg tror det. Når jeg treffer velgere, er det fremfor alt to ting de tar opp: ungdomsvolden, og Riksadvokatens liberalisering av narkotikapoltikken. Og disse sakene henger jo litt sammen også.

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.