– Uttalelsene fra politimesteren i Oslo fremstår som bevisst desinformasjon. Det er graverende, sier Erlend Wiborg (Frp). Han ber nå justisministeren korrigere politimesterens utsagn.

– Jeg er vant til at venstresiden prøver å dysse ned dette, men av politiet forventer jeg åpenhet og ærlighet, sier stortingsrepresentant Wiborg.

Oslos politimester Ida Melbo Øystese sa i går på NRK Dagsrevyen at «etinistet har begrenset betydning» da hun ble spurt hvilken bakgrunn unge kriminelle gjengangere i Oslo har. Uttalelsen har vakt stor oppsikt og møtt mye kritikk, ikke minst på sosiale medier.

Flere har vist til at 77 prosent av gjengangerne har innvandrerbakgrunn, noe som fremgår av politiets egen statistikk.

– Bevisst desinformasjon

Erlend Wiborg har stilt følgende spørsmål til justisminister Emilie Mehl:

Vil statsråden ta initiativ til å korrigere politimesteren i Oslos feilaktige fremstilling på NRK Dagsrevyen den 02.08.23 om at innvandrerbakgrunnen til de involverte i masseslagsmålet på Ekebergsletta den 01.08.23 ikke er en relevant faktor i forståelsen av hvem disse personene er?

I sin utdypning av spørsmålet skriver Wiborg at politimesterens uttalelser fremstår som bevisst desinformasjon:

Spørsmålsstiller mener at denne slutningen om at dersom en person er født i Norge så er ikke innvandrerbakgrunn en relevant faktor, er direkte feil. Selv om flesteparten av de ungdomskriminelle er født i Norge, fremgår det av politiets egne rapporter at selv om de fleste er norske statsborgere (83 %) og flertallet er født i Norge (70 %) har hele 262 av individene (77%) innvandrerbakgrunn, jf. rapporten «Risiko og livssammenheng for unge kriminelle i Oslo» fra 2022. Sett i lys av disse tallene, fremstår politimesterens uttalelser til NRK som bevisst desinformasjon om bakgrunnen til personene som utgjør det ungdomskriminelle miljøet i Oslo.

Også Wiborgs partileder Sylvi Listhaug har i dag kritisert politimesterens uttalelse: Listhaug: – Politimesteren må korrigere feilinformasjon om ungdomsvold.

Folk lurer

– Folk lurer på om dette var innvandrerungdom, og politimesteren fikk et klart spørsmål: Hvilken etnisitet hadde de? Da burde hun bekreftet at det var innvandrerungdom, sier Wiborg til Document.

Politimesteren prøver å gi inntrykk av at det er snakk om vanlig, norsk-etnisk ungdom, sier Wiborg.

Listhaug: – Politimesteren må korrigere feilinformasjon om ungdomsvold

– Man skjuler fakta for befolkningen om hvem som begår denne kriminaliteten, og det fører i sin tur til at man heller ikke får politisk aksept for å gjøre de grepene som trengs for å løse problemet.

– I utgangspunktet har det ikke stor betydning om en person kom til Norge som baby, eller om vedkommende ble født i Norge. Utfordringen er at man har innvandrermiljøer som ikke er integrert, som lever i parallellsamfunn. Det er dette som bidrar til de problemene vi ser nå.

Strategi?

– Tror du dette er en kommunikasjonsstrategi fra oslopolitiets side?

– Det er ihvertfall tilsløring av fakta. Det handler om berøringsangst, og jeg mener også man gjør innvandrerne selv en bjørnetjeneste. Dette skader både innvandrerne selv, i tillegg til å skade resten av samfunnet, at man ikke er åpen og ærlig om hva som er fakta.

– Ledere i oslopolitiet har gjentatte ganger vist motvilje mot å peke på innvandreres overrepresentasjon i kriminaliteten, men du vil ikke gå så langt som til å si at det ser ut som en strategi fra politiets side at dette skal dysses ned?

– Jeg tror ikke det er bevisst strategi, men jeg er ikke i tvil om at det handler om berøringsangst. Og uansett er jo konsekvensen den samme: fakta kommer ikke frem.

– Fører til en debatt på feil premisser

– Hvor alvorlig er det at politiet, slik du ser det, bidrar til å mørklegge fakta?

– Det er veldig alvorlig. Det at samfunnet ikke får informasjon om hvordan stoda er, gjør at man fører en innvandringsdebatt på feil premissser.

– Og dermed får man ikke justert kursen?

– Nettopp. Frp vil redusere innvandringen drastisk, blant annet fordi dagens innvandringspolitikk medfører en rekke utfordringer. Man evner ikke å få integrert godt nok de som kommer, og da lider hele samfunnet. Det dreier seg om flere ting: kriminalitet, at altfor mange lever på Nav-ytelser, og generelt utenforskap, med alt det medfører.

– Politimesteren forsvarer i dag sine uttalelser til NRK. Hun peker på at det er snakk om «sårbare barn som har mange risikofaktorer», og at «etnisitet trolig er av mindre betydning».

– Det blir for enkelt å skylde på trangboddhet og mangel på fritidsklubber. Veldig mange, også etnisk norske, vokser opp i små leiligheter og med dårlig økonomi, men det er ingen unnskyldning for å bedrive kriminalitet. Det er en så sterk overrepresentasjon blant visse innvandrergrupper, at man må slutte å prøve å bortforklare det, sier Erlend Wiborg.

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.