Frp-leder Sylvi Listhaug mener Oslos politimester villeder offentligheten om hvem de ungdomskriminelle i Oslo er, og krever at hun korrigerer det hun kaller feilinformasjon. Men politimester Øystese står på sitt.

– Etinistet har begrenset betydning, sa politimester Ida Melbo Øystese på NRK Dagsrevyen i går kveld.

Hun kalte de gjengangerkriminelle «sårbare barn», noe hun gjentok tre ganger i det korte studiointervjuet.

Politimesterens løgn om kriminaliteten: – Etnisitet har begrenset betydning

Bakteppet for intervjuet var flere gjengslagsmål i Oslo, ikke minst det som fant sted under Norway Cup tirsdag. NRKs Chetan Rastogi spurte hvilken bakgrunn de ungdomskriminelle i Oslo har:

– Konkret, hva slags etnisitet, hvor kommer disse fra i Oslo?

– De kommer fra ulike bydeler i Oslo, og … eh … vi foretok en undersøkelse i fjor som viser at 75 prosent av dem som begår gjentatt ungdomskriminalitet, de født i Norge. Så etnisitet har nok bare begrenset betydning akkurat i dette spørsmålet.

Politimesterens svar er villedende, mener Frp-lederen:

– Dette svaret er ren feilinformasjon og villedning. Selv om selvsagt de fleste innvandrerungdommene er lovlydige borgere, så er faktum at all tilgjengelig kunnskap viser at det i all hovedsak er ungdom med innvandrerbakgrunn som bedriver gjentagende kriminalitet i Oslo, skriver Listhaug på sin facebook.

Krever svar fra justisministeren: – Bevisst desinformasjon fra politiet i Oslo

Øysteses konklusjon om at etnisitet ikke har særlig betydning fordi flesteparten er født i Norge, kunne faktisk ikke vært mer feil, mener Listhaug, som peker på politiets egen statistikk:

– Selv om flesteparten er født i Norge, kommer det tydelig frem i politiets egne rapporter at selv om de aller fleste er norske statsborgere (83 %) og flertallet er født i Norge (70 %) har 262 (hele 77 %) innvandrerbakgrunn. Dette står i grell kontrast til det politimesteren i Oslo formidlet onsdag.

Flesteparten er altså født av innvandrerforeldre i Norge, konstaterer Listhaug, og påpeker at uansett om man ser på gjengangere eller de som bare har blitt siktet for én kriminell handling, så er ungdom med innvandrerbakgrunn grovt overrepresentert på krimstatistikken.

– Hvordan kan en politimester da få seg til å servere noe så feilaktig på nasjonal TV? Hva er motivasjonen? spør Frp-lederen.

Sylvi Listhaug, som i sin tid ble både latterliggjort og utskjelt for å snakke om «svenske tilstander», minner om utviklingen Sverige gjennomgikk.

– Slike skrekkeksempler på tåkelegging minner faretruende om bildet vi kjenner igjen fra Sverige. Der skjøv man fra politi- og myndighetshold i en årrekke problemene under teppet og ville ikke snakke om den store elefanten i rommet, nemlig at innvandrerungdom var grovt overrepresentert i volds- og gjengkriminalitet.

Listhaug forventer at politimester Øystese «snarest offentlig retter opp i feilinformasjonen».

Frp-lederen venter trolig forgjeves. Document stilte i natt politimesteren tre konkrete spørsmål:

Står politimesteren fast på at innvandrerbakgrunn har «begrenset betydning» for hvem som ender opp i kategorien unge gjengangerkriminelle?

Hvordan definerer politimesteren «etnisitet»?

Ser politimesteren at hennes uttalelser kan oppfattes å være i strid med hva politiet selv har dokumentert om kriminaliteten i Oslo?

Øystese har ikke svart på våre spørsmål, men Oslo politidistrikt har sendt en skriftlig uttalelse fra Øystese, hvor hun ikke innrømmer å ha sagt noe feil:

I fjor var 75 prosent av de ungdommene som ble anmeldt for gjentatt kriminalitet i Oslo født i Norge. Det viser en intern undersøkelse som vi laget i Oslo politidistrikt i fjor.

Dette er barn som er født i Norge, oppvokst i Norge og som bor i Oslo kommune. Disse barna er vårt ansvar, og det er det som er mitt budskap.

Vi offentliggjorde i fjor (i samarbeid med Oslo kommune) rapporten «Risiko og livssammenheng for unge kriminelle i Oslo». Datagrunnlaget er fra 2015 – 2018.  Hovedpoenget i denne rapporten er at de ungdomskriminelle er sårbare barn som har mange risikofaktorer og få, eller ingen beskyttelsesfaktorer i sin oppvekst i Norge. Rapporten viser også at mange av barna har foreldre som har innvandret til Norge, men at dette utgjør kun en av mange faktorer. Mitt syn er at etnisitet trolig er av mindre betydning enn summen av de andre risikofaktorene for kriminalitet.

Sammen med barnevernet følger i årlig opp mellom 120 og 150 barn opp til 18 år. Vi har god oversikt over disse miljøene. Det er om lag 20 – 30 ungdommer i vårt politidistrikt som har svært høy risiko for å begå alvorlig og gjentatt kriminalitet.

Sylvi Listhaug forventer at justisminister Mehl gir klar beskjed til politiet om at de skal kommunisere «åpent og ærlig».

– Jeg forventer også at justisministeren gjør det klart at alle landets politimestere og politidistrikt skal ha en åpen og ærlig kommunikasjon om hvilken problemer vi står overfor i alle norske byer. Dersom vi skal forsøke å gjøre det svenskene har gjort i alle år, stikke hodet i sanden, vil vi før eller senere ende opp med samme resultat.

– Både offentligheten og politikere trenger usminket faktainformasjon om hvordan situasjonen er for å være i stand til å sette inn de rette tiltakene. Det forventer vi at landets politimestre, også i Oslo, gir oss, skriver Listhaug.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som
e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.