Politisk redaktør i Avisa Oslo, Eirik Wiggen Mosveen, som har en fortid i VG, mener at FrPs leder Sylvi Listhaug svartmaler situasjonen når hun sier at Oslo er en utrygg by.

– Skal vi fortsette å godta at Raymond Johansen og politiet snakker om at Oslo er en trygg by? spurte Listhaug da hun startet valgkampen torsdag.

«Fremskrittspartiets leder går i strupen på Oslos politimester Ida Melbo Øystese og beskylder henne for å «feilinformere» og «villede» befolkningen om voldskriminalitet blant ungdommer med innvandrerforeldre», skriver Mosveen i en kommentar i avisen.

Han viser til en undersøkelse – utført av InFact for Aftenposten og NRK – i januar i år.

Tallene viste følgende:

  • Et overveldende flertall, 77,6 prosent, svarte at de føler seg «trygge»
  • 12,5 prosent følte seg «ikke trygge»
  • 10 prosent svarte at de «vet ikke»

«Dersom vi skal legge oppfatningen til byens innbyggere til grunn, og jeg har vanskelig for å se hvorfor vi ikke skal gjøre det, så er Oslo en trygg by», skriver Mosveen.

Den politiske redaktøren mener det vil stå seg å legge til grunn virkelighetsoppfatningen til det store flertallet av Oslos befolkning, fremfor lederen av FrP, som bor i Holmenkollen, også i Oslo.

Mosveen legger ikke skjul på hva han mener om Oslos lokale FrP-lag.

«Partiet har vært en vits her i byen siden valget i 2011.»

Mosveen mener å bevise hvilket parti FrP er etter at Lars Petter Solås ble nominert på førsteplass på bystyrelisten til FrP i fjor. Før han ble nominert, hadde han sagt følgende til Aftenposten:

– Oslo er ikke en rykende ruinhaug. Det er faktisk den beste byen i Norge. Vi må begynne der, sa Solås, og la til at man måtte legge vekk de aller hardeste ordene:

– Folk kjenner seg ikke igjen i beskrivelser av krigssoner på grunn av innvandring, og at det er kriminalitet overalt, sa Solås.

«Solås ledet også arbeidet med FrPs valgprogram. Der var retorikken mot innvandring og innvandrere roet kraftig ned i sum. Faktisk er ikke disse ordene å finne noe sted i programmet. Heller ikke begreper som asyl eller asylsøkere finnes i programmet. Og den gamle fanesaken «bosettingsstopp» er borte vekk», skriver Mosveen.

Fem drept på seks uker: – Oslo er en trygg by, forsikrer politiet

Så ble Solås ekskludert etter et nachspiel på Gardermoen.

Mosveen skriver hvor overrasket han ble over Listhaugs beskrivelse av Oslo etter dette.

«Med denne partihistorien i bakhodet skvatt jeg litt til da jeg hørte Sylvi Listhaug fastslå at Oslo er en utrygg by på grunn av voldskriminalitet, der unge menn med innvandrerforeldre er overrepresenterte sammenlignet med etnisk norske.»

Det faktum at Listhaug påpeker at 77 prosent av alle gjengangerne blant unge kriminelle har innvandrerforeldre, synes ikke Mosveen betyr noe.

Han støtter politimester Ida Melbo Øystese sin uttalelse om at dette ikke er en faktor som gjør Oslo til en utrygg by.

– Mitt syn er at etnisitet trolig er av mindre betydning enn summen av de andre risikofaktorene for kriminaliteten, sa hun.

«Det disse tallene også viser, er at innvandrerungdom flest i svært liten grad er kriminelle, selv om de i snitt er overrepresenterte sammenlignet med ungdom med norske foreldre», skriver Mosveen.

Raymond Johansen reagerte kraftig på Sylvi Listhaugs uttalelser. Han mener hun bidrar til å skape unødig frykt i befolkningen. På Dagsnytt18 sa han:

«Jeg advarer deg: Vær så snill og ikke skap et bilde av Oslo som ikke stemmer. Oslo er en trygg by.»

Mosveen kommer så avslutningsvis med et kraftig stikk til Sylvi Listhaug:

«Er uttalelsene hun kom med om at Oslo er en utrygg by et uttrykk for at hun lengter tilbake til da hun lyktes som politiker? Er det bare når hun snakker om innvandrere og innvandring at hun funker, og mediene blir interesserte i henne? Mangler hun kraften, tyngden og selvtilliten på andre områder?

Jeg vet ikke.

Men jeg vet at hun svartmaler Oslo når hun sier at vi er en utrygg by.»

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.