En 13 år gammel gutt er siktet i flere av ranssakene i Oslo den siste tiden.

Onsdag ble tre unge gutter ble ranet på Storo. Ofrene ble ifølge politiet tvunget til å ta ut penger i flere butikker etter trusler om bruk av kniv. To mistenkte gutter på 12 og 13 år ble innbrakt kort tid etter, skriver NTB.

– 13-åringen er den samme gjerningspersonen som er siktet for flere av de omtalte ranene den siste tiden. Fra 21. mai er det nå registrert 12 ranssaker med totalt 24 fornærmede. Vi utelukker ikke at tallene kan stige, sier Jane Bechmann Dahl, leder for felles enhet for forebygging hos politiet i Oslo.

Hun sier politiet ser svært alvorlig på barn som raner barn. I Oslo politidistrikt har kriminaliteten blant de yngste økt betydelig, særlig blant barn under 15 år.

Bechmann Dahl påpeker at politiet har få virkemidler overfor de som er under strafferettslig lavalder, og at samarbeid med andre aktører er essensielt for å sette inn gode tiltak.

Listhaug ut mot rykter om at hun har sluttet å bruke kors: – Jeg bærer det med stolthet

Nå vil politiet ha flere lukkede institusjoner i barnevernet.

– Oslo politidistrikt er bekymret for kapasiteten for antall fengselsplasser for mindreårige. Vårt inntrykk er at plassene raskt fylles opp av personer som skal inn for å sone. Det er også problematisk at det ikke finnes nok varetektsplasser, når vi ser økningen i ungdomskriminaliteten i Oslo, sier Bechmann Dahl.

FrP-leder Sylvi Listhaug sier at nå må de andre partiene våkne.

– Fremskrittspartiet har flere ganger foreslått økt bruk av lukkede institusjoner for unge kriminelle gjengangere, senest i oktober i fjor. Dessverre har vi blitt stemt ned av stortingsflertallet, sier hun.

Listhaug mener at statsminister Jonas Gahr Støre må ta på alvor de signalene politiet kommer med.

– Politiet er nødt til å få nye virkemidler for å slå tilbake og trygge samfunnet vårt. Nå må de andre partiene og statsminister Jonas Gahr Støre våkne og lytte til politiet som nå er bekymret for både kapasitet og antall fengselsplasser for mindreårige, avslutter FrP-lederen.

Hva slags etnisitet den 13 år gamle gutten har, får vi ikke vite.

 

Kjøp Sokrates’ forsvarstale fra Document her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.