Arbeiderpartiet får bare 16 prosent på en stortingsmåling for Oslo, den dårligste Oslo-målingen noensinne. FrP er nå større enn Ap blant menn i hovedstaden.

Ap går tilbake hele syv prosentpoeng sammenliknet med 2021-valget, som allerede var en katastrofe for Ap i Oslo.

Blant Oslo-menn får FrP 15,9 prosent, mot Ap’s 13 prosent, viser en meningsmåling InFact har gjort for Dagbladet nå i juni.

Ap/Sp-regjeringen er kritisert for å nedprioritere Oslo og storbyene, og Oslo har for eksempel over 100 færre politifolk nå enn da regjeringen tok over høsten 2021, i en periode der ungdomskriminaliteten har økt dramatisk og er øverst på den politiske dagsordenen.

Hvor stort fallet er for Arbeiderpartiet, kan best beskrives ved at landets statsminister, partileder og Oslo-topp Jonas Gahr Støre ikke vil svare på spørsmål om målingen.

I stedet svarer Frode Jacobsen, leder av Oslo Arbeiderparti:

– Jeg tror ikke dette handler ensidig om Oslo, men det er selvfølgelig tall som bekymrer oss. Oppslutning på 16 prosent er vi ikke fornøyd med, vi er for lave blant kvinner, menn, unge og alle aldre. Vi mener vi bør høyere opp og jobber hver dag for å gjøre oss fortjent til en høyere oppslutning, sier Jacobsen.

13-åring siktet i flere ranssaker i Oslo – på tide å våkne, sier Sylvi Listhaug

Velgerne flykter nå til FrP, som hele tiden har vært tydelige på sin politikk om kriminelle.

Fremskrittspartiets framgang fra sist valg, da de fikk 6,0 prosent i Oslo, er bemerkelsesverdig. FrP dobler nesten oppslutning, med 11,6 prosent.

Bare halvparten av Arbeiderpartiets 2021-velgere i Oslo vil stemme på partiet igjen. Én av fire Ap-velgere har satt seg på gjerdet, mens den siste fjerdedelen har gått til andre partier.

Arbeiderpartiet lekker i alle retninger.

Det er imidlertid blant de unge at Arbeiderpartiets tall virkelig blir skrekktall. I aldersgruppen 18–29 år får Ap i statsminister Jonas Gahr Støres hjemby kun fire prosent, noe som sågar er bak KrF.

Partienes oppslutning, med endring fra 2021-valget i parentes:

Høyre: 24,8 (+1,3), Ap: 16 (-7), SV: 14,7 (+1,4), FrP: 11,6 (+5,6), Venstre: 9,4 (-0,6), MDG: 8,5 (-), Rødt: 7,3 (-1), KrF: 2,2 (+0,4), Sp: 1,9 (-1,2).

 

Kjøp Sokrates’ forsvarstale fra Document her!

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.