Sakset/Fra hofta

Oslo Pride Parade 2019. Partileder i Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre og byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap), svingte seg i takt med musikken. Nye målinger tyder på at velgerne ikke følger med på dansen. Populariteten kjem, populariten går. Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix

«Populariteten kommer og populariteten går» skrev Vidar Sandbeck i en meget treffende og harselerende vise som er gangbar den dag i dag. Ap-leder Jonas Gahr Støre vil nok aldri innrømme det, men etter  seks år som partileder for det som en gang var landets ubestridt største parti, sliter han nå også med å få oppslutning innad i partiet.

I en måling som Ipsos har foretatt for Dagbladet kommer det fram at oppslutningen om Støre blant egne velgere er nede i 29 prosent. Det er så vidt over oppslutningen han fikk i hele befolkningen, uavhengig av partipreferanse, før valget for tre år siden. I januar hadde Arbeiderparti-lederen en oppslutning på 36 prosent blant egne velgere. (NTB)

Å få slike tall i ryggen kan ikke være godt for mannen, som ennå ikke har gitt opp håpet om å bli statsminister i Norge. Med nestleder Tajik som spebarnsmor i neste års valgkamp og med Trond Giske som ulmebrann i Trøndelag, har den gode vestkant-borger behov for å gjøre det han kan for å kvitte seg med stempelet som Arbeiderpartiets tåkefyrste.

Et slikt forsøk kom i et intervju med Klassekampen i dag, tirsdag.

– Ap vil utvikle vår største næring, MDG vil avvikle den. Da er det vanskelig å sitte i regjering sammen, sier Støre og sikter til oljeindustrien.

Nå har intervjuet (bak mur) fått tittelen «Lukker ikke døra for KrF«, så selv om han (nesten) klarer å ta avstand fra klima-alarmistene i MdG, er det ingen slik avstandstagen til deres likesinnede i minst like utopistiske og næringsfiendtlige SV.

– For Ap er det naturlige prosjektet vårt et samarbeid med Sp og SV, sier Støre.

Men, det er som kjent av sine egne man skal ha det. Dessverre spør ikke Klassekampen om Støres forhold til «sine egne ungdommer», AUF. For snaut en måned siden kom de med denne bredsiden til TV2:

AUF og Jan Halvor Vaag Endrerud, som har ansvaret for klima og miljø i ungdomspartiet, er nå nådeløse med Jonas Gahr Støre og partiledelsen.

– Det man ser er et linjeskifte i Arbeiderpartiet, sier Vaag Endrerud, som også er sentralstyremedlem i AUF.

Dette er hovedkritikken fra AUF:

  • Støre og partiledelsen støter fra seg unge velgere.
  • Støre og partiledelsen overkjører det reelle flertallet.
  • Støre og partiledelsen «synser» og trosser miljøfaglige råd.
  • Støre og partiledelsen legger opp til harde fronter på landsmøtet i 2021.

To saker har provosert ungdomspartiet kraftig de siste ukene: Iskantsonen og oljeskatt-forhandlingene.

– Det er hårreisende at Arbeiderpartiet nå går bort fra en kunnskapsbasert forvaltning, og styrer på en forvaltning som er basert på politisk synsing, sier AUF-toppen. (TV2)

NTB laget sak om intervjuet Støre ga til Klassekampen. Der skriver de at Støre sier klart nei til å danne regjering med Miljøpartiet De Grønne (MDG) eller Rødt etter valget i 2021. Men ikke vet vi hvilke briller NTB har brukt ved lesningen. For sannelig kommer ikke der tåkefyrsten på banen igjen, forbilledlig uklar:

Han legger til at Rødt og MDG er partier som til nå ikke har ønsket å være i regjering, og at MDG ikke vil si hvilken side i politikken de tilhører.

– Så det kan være at de bør gå noen runder med seg selv før jeg må avklare presise svar på det, sier Støre.

Denne på-den-ene-og-på-den-andre-siden-talen er nok noe ikke bare Arbeiderpartiets velgere har lagt merke til. Det er ikke mye trøst å hente fra Ipsos’ måling, heller, markedsført under tittelen «– Jeg er i grunnen en trivelig type:

For Støre svarer bare 10 prosent av de spurte i mai at de mener han er best egnet til å være statsminister.

– Jeg tror ikke dette bildet vil være situasjonen ved neste valg. Vi har lagt bak oss fire ekstraordinære måneder hvor koronasituasjonen har vært definerende, sier Støre i en kommentar til Dagbladet.

Odvar Nordli ble aldri leder for Arbeiderpartiet. Reiulf Steen hadde den jobben i Nordlis tid som landets statsminister, fra 1976 til 1981. Nordli var fra Stange i Hedmark, en solid Arbeiderparti-kommune i alle de år. En god historie det er all grunn til å feste lit til, går som følger:

Nordli var på besøk i hjembygda, i anledning sin 50-årsdag, 3. november 1977. Kommunen arrangerte festmiddag for jubilanten på samfunnshuset, og den daværende Ap-ordfører, Jens K. Nybruket, ønsket statsministeren velkommen med disse ord:

– Du får væra vælkømmen, da Odvar. Jaggu vart du itte statsminister, men ordfører i Stange vart du neggu aldri!

Jonas Gahr Støre har store sko å fylle, og mange mil å gå før han får sin drøm om å bli statsminister oppfylt. Det er neimen ikke sikkert han klarer det, selv om han sikkert i grunnen er en trivelig type.

Les også dagens kommentar: Ugrunnet mas om flertallsregjering

Kjøp Halvor Foslis bok her!