Innenriks

I en ny måling får Rødt 4,7 prosent og hele 9 mandater, mens SV får bare ett mandat. For å danne regjering blir Arbeiderpartiet avhengig av Rødt, som mener Ap er et instrument for undertrykkelse av arbeiderklassen.

Valget kan bli en rasering av småpartiene:

SV havner under sperregrensen med en oppslutning på 3,6 prosent (-0,1 prosentpoeng) på målingen, som er utført av Kantar TNS. Dersom valgresultatet blir som i målingen, vil partiet kun få én representant inn på Stortinget.

Også KrF havner under sperregrensen og får en oppslutning på 3,9 prosent, en tilbakegang på 0,6 prosentpoeng fra forrige måling.

På de siste TV 2-målingene har Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet sammen hatt flertall, men dette flertallet ryker, ifølge den ferske målingen. Arbeiderpartiet og Senterpartiet går begge tilbake med 1,9 prosentpoeng fra forrige måling og får en oppslutning på henholdsvis 30,3 prosent og 12,6 prosent.

Støre var bråkjekk under partilederdebatten fra Arendal mandag. Rødts Bjørnar Moxness var en bifigur som aldri kom inn i debatten. Han stiller seg selv utenfor, og Støre kikket bort på ham som «en underlig en».

De gode tallene for Rødt tyder på at det er strømninger der ute som mediene ikke fanger opp: Deler av venstresiden går til Rødt for å gi Ap og SV en in your face-stemme. Det som på pent kalles «protest-stemmer».

Jonas Gahr Støre har begått den dumhet å på forhånd utelukke samarbeid med MDG og Rødt. Han har fått navnet tåkefyrsten. Hvorfor kunne han ikke holdt det åpent om han skulle samarbeide med disse partiene? I stedet lukket han døren. Nå forteller målingen for TV2 at han kan bli avhengig av ett av dem for å få regjeringsmakt. Hva velger han da? Avmakt eller makt?

Rødt kommer til å selge seg dyrt. Med ni mandater vil de få reell innflytelse. De kjenner Ap godt nok til at de ikke vil bli noe haleheng.

Hvis både KrF og SV faller ut er det politiske landskapet endret. Dette er partier som tror at partier kan forveksles med Tilsynet for høg moral.

Velgerne sier at de er fed up.

På borgerlig side er det liten bevegelse, hvis man da ser bort fra at Hareide er ute. Han har forskrevet seg.