Det var et voldsomt oppgjør mellom innvandrergjenger i Porsgrunn sentrum søndag kveld. På en campingplass utenfor Charlottenberg forsøkte noen å henge en 11-åring.

Begge episoder sender signaler til folk om en virkelighet som er totalt ny og annerledes, hvor alt kan skje.

Det er ikke den statistiske hyppighet det kommer an på. Det er det faktum at hendelsene finner sted, som skremmer folk. De opplever det som uttrykk for en ny utrygghet: masse fremmede mennesker man ikke aner hvem er. Visse sosiale instinkter trer i kraft. Man stoler ikke på fremmede.

Volden mellom innvandrergjengene i Porsgrunn bekrefter at det finnes en voldsvillighet, og når de ser den utspille seg for åpen scene, skremmer det folk. Hva er disse menneskene i stand til? tenker folk.

Det var i 17.30-tiden søndag kveld at politiet fikk melding om både slåssing og skuddløsning på en parkeringsplass i Sverres gate i Porsgrunn sentrum. De tror 15-16 personer barket sammen i slåsskampen.

Politiet opplyste søndag kveld at de hadde fem-seks personer i kikkerten, alle i begynnelsen av 20-årene.

Seks skadd

Til sammen seks menn måtte ha legebehandling, de fleste av dem etter å ha blitt skutt med plastkuler fra en softgun eller en gassdrevet pistol. Politiet fikk meldinger om skarpe skudd og har funnet tomhylser på åstedet, men ingen kulehull.

En av de skadde ble også påført slagskader med balltre og måtte legges inn på sykehuset i Porsgrunn.

Ordføreren kan gjerne ytre et fromt ønske om at det ikke må føre til økt fremmedfiendtlighet, men han tror det nytter å moralisere. Det gjør det ikke når folks trygghet oppleves truet.

Småbyer i Norge er i ferd med å få problemer vi ellers kjenner fra ghettoer og belasteder områder i storbyer: «vill» innvandrerungdom går amok og etablerer seg som småkonger, med total manglende respekt for lov og orden, enhver offentlig autoritet, også voksne innfødte, og trakasserer og herser med norsk majoritetsungdom. Mediene bare pirker i problemen.

Ordfører i Porsgrunn bekrefter at det er den såkalte Gimsøy-gjengen som var involvert i søndagens slåsskamp. Gimsøy er et område i Skien. En journalist i Varden beskrev gjengens oppførsel i en artikkel i 2010:

Kriminelle ungdommer har herjet Grenland de siste fire – fem åra. Gimsøy i Skien har hatt et spesielt problem. Der gikk ungdommer i flokk inn på nærbutikken, forsynte seg av øl og andre ting de hadde lyst på i hyllene, smilte hånlig til personalet og vandret ut, uten forsøk på å skjule tyveriet de begikk.

«Vi eier Gimsøy,» sa de til andre ungdommer. Til og med barkete politimenn fikk høre at de snart ikke ville ha noen makt i den vesle bydelen; den var nemlig eid av kvisete tenåringer med hettegenser.

Den såkalte Gimsøy-gjengen har aldri «eid» Gimsøy, men de var likevel en hard realitet for mange unge gutter i Grenland – også det store flertallet som holdt seg på rett side av loven. Vanlige gutter var redde for å gå alene gjennom Gimsøy eller Skien sentrum. Noen ble banket opp, mens andre måtte gi fra seg mopeden sin for å slippe juling.
Også jenter i kretsen rundt de unge gjengmedlemmene ble slått, sparket og truet. Neste uke kommer en voldtektssak fra dette miljøet opp i retten. For miljøet finnes fortsatt, selv om guttene nå bor over hele Grenland – ikke spesielt på Gimsøy. Det er den første voldtektstiltalen, men er det første gang gutter i dette miljøet voldtar?

I november la politiet fram en rapport om ungdomskriminaliteten i Grenland. Den fastslår at Ungdom under 24 år står for en svært stor del av kriminaliteten i Grenland (37,6 prosent); betydelig mer enn i Oslo. Men ifølge rapporten kan én årsak være lavere kriminalitet blant voksne i Grenland enn i hovedstaden.

Ungdommene som herjet Gimsøy er delvis de samme som sto bak ransbølgen for ett år siden. De er til stor skade for ofrene sine, men snakker vi om en gryende mafia som vil styre Grenland med vold og terror om et par år?

Journalist Torbjørn Tungesvik svarte benektende på sitt eget spørsmål for halvannet år siden. Men hva skulle få ungdommen på rett kjøl? Mange av dem er voksne.

Disse konfliktene handler om det samme som andre ungdomsgjenger, men fordi de er fra stammekulturer, ofte muslimske, handler det om noe mye mer, og disse kulturforskjellene tør hverken lokale eller sentrale myndigheter gripe fatt i, ikke en gang navngi.

Derfor vil problemene fortsette å vokse.

Folk ser det, de ser at ingenting blir gjort, hverken konkret eller på et overgripende plan. Derfor blir de redde og murer seg inne og tar stadig flere forholdsregler.

Mistilliten vil vokse.

Mer trist enn farlig

Ordfører vil ta grep etter flere slagsmål i Grenland

Fire pågrepet etter masseslagsmål og skyting