Njårdhallen ikke langt fra Makrellbekken T-banestasjon på Oslo Vest. Foto: Keanu4 / Wikimedia Commons.

I Oslo Vest og Bærum har det den siste tiden vært en rekke tilfeller av trusler, vold og ran. Ifølge politiet er det flere likhetstrekk mellom episodene: De har funnet sted i nærheten av T-banelinjen i Bærum Øst, og det er tilreisende ungdommer fra Oslo som står bak. Både gjerningspersoner og de fornærmede er gutter og jenter tidlig i tenårene. Også idrettsmiljøer er utsatt.

For kort tid siden fikk politiet i Bærum flere meldinger om 10-12 delvis maskerte ungdommer i 14-16-årsalderen som sa de skulle slåss med andre ungdommer. Ungdommene skal ha drevet med slåssmanøvere på T-banen og hadde skjerf og masker for å dekke til ansiktet.

Politiet fryktet at det var slåsskamp på gang eller at de skulle rane noen.

– Vi sendte flere patruljer, og de kom i løpet av ganske kort tid i kontakt med 8-12 ungdommer som de kontrollerer, opplyser Jøkling.

Ungdommene er ikke lokale – noen er fra langt opp i Groruddalen i Oslo.

– De har en dårlig forklaring på hvorfor de er på Bekkestua. Vi vil understreke at vi ikke har fått melding om at noen er blitt skadet eller lignende. Dette er forebyggende, mener han.

«Forebyggende» er vel å ta hardt i, dette kalles heller flaks. Uten meldinger fra publikum hadde politiet ikke hatt sjans til å drive «forebyggende» arbeid.

Forrige helg ble gutter fra Bærum i 13- og 14-årsalderen utsatt for vold, truet og frastjålet verdisaker mens de oppholdt seg ved Nadderud idrettspark, hjemmebanen til Stabæk fotballklubb, skriver Budstikka (bak mur). En gjeng på 20-25 jevnaldrende ungdommer fra Oslo ble fanget opp av politiet kort tid etter. Var dette også «forebyggende»?

Situasjonen er nå så ille at ledelsen i Stabæk fotball ved 12-tiden onsdag 29.5. sendte ut en e-post til foreldre hvor de advarer om flere tilsvarende episoder den siste tiden. Sammen med politiet ber de voksne og barn være oppmerksomme og melde fra om uønskede grupperinger (les: gjenger) skulle dukke opp (Se hele e-posten nederst i saken).

Politioverbetjent Ole Magnus Jensen i ungdomspatruljen bekrefter at politiet er kjent med hendelsen på Nadderud idrettspark, og at den er under etterforskning.

– Det fremstår som gjerningspersonene er motivert av vinning, da de vet det er verdier å hente i Bærum.

Jensen sier politiet vil forsøke å øke sin tilstedeværelse i utsatte områder.

– Det er en naturlig følge av den siste tids hendelser. Vi ønsker ikke at dette problemet skal vokse eller feste seg i Bærum. Vi henstiller også natteravnene til å rette ekstra oppmerksomhet mot disse områdene, sier han.

Når politiet sier de vil «forsøke å øke sin tilstedeværelse i utsatte områder», er det som å vokte bakdøren mens hovedinngangen står vidåpen. Problemet oppstod ikke i Bærum, men det er sånt man ikke kan si høyt. Semantikken i myndighetenes beskrivelse av vold og trusler er med årene blitt åleglatt:

– Episodene sist helg førte heldigvis ikke til alvorlige fysiske skader. Men det er en stor psykisk krenkelse å bli utsatt for ran. For noen fører det til en redsel for å ferdes ute, sier politimannen videre.

Jensen opplyser at politiet tilbyr de fornærmede å delta i et trygghetsprogram – et tiltak overfor ungdom som utsettes for kriminalitet, som skal bidra til at de gjenvinner trygghetsfølelsen.

– Det er viktig å huske på at dette er enkelthendelser. Det er fremdeles trygt å ferdes ute i Bærum Øst. Samtidig tar vi på største alvor at foreldre sier ungdommene deres synes det er ubehagelig å være i det offentlige rom, sier Jensen.

Et trygghetsprogram er altså det som skal til for at de fornærmede skal overvinne følelsen av å bli krenket av enkeltepisoder, slik at ungdommene ikke synes det er ubehagelig å være i det offentlige rom. Det er et hjelpeløst forsøk på å dekke over realitetene. Og hva med «krenkerne», politimester Bastian?

Det samme problemet finner men også i Oslo Vest, der uønskede guttegjenger er blitt et problem. Njårdhallen ligger rett ved Makrellbekken T-banestasjon mellom Smestad og Hovseter på Oslo vestkant, og mønsteret fra Bærum gjentar seg også der:

«Vi opplever dessverre i perioder at det kommer besøk av guttegjenger inn i Njårdhallen som egentlig [sic] ikke har noe der å gjøre. Dette skjedde sist gang i forrige uke. I de periodene de er blitt observert har vi også fått meldinger fra enkelt medlemmer om at de har blitt frastjålet verdisaker fra garderober»

Dette skrev daglig leder i idrettsklubben Njård, Marianne Holen, i en e-post til alle Njårds medlemmer for kort tid siden, ifølge Akersposten. Hun skriver også at besøkene gjerne skjer sent på kvelden eller i helgene.

Uønskede ungdommer er blitt et problem, og klubben har hatt en rekke ubehagelige opplevelser rundt guttegjengene. Blant annet har de tatt seg inn i turnhallen på tidspunkter hvor hallen står ledig mellom treningsperiodene. Det er også gjort hærverk på en del av treningsutstyret.

– Vi har også opplevd at guttegjenger har nektet å forlate turnhallen når det er organisert trening i lokalet, sier Holen

Njård har vært i kontakt med politiet på Majorstuen, som har gitt idrettslaget «råd og tips om hvordan de skal håndtere situasjonen». Skaper det trygghet? Forebyggende er det i alle fall ikke.

 

Dette er e-posten fra Stabæk fotball:

Hei alle sammen,

Vi har de siste dagene hatt hendelser i Nadderud idrettspark som ikke er ønskelige. Dette går i ungdomsgjenger som kommer for å lage bråk og slåss og da ofte på kveld og i helger. Det har vært et økende problem i Bærum de siste ukene med slike hendelser. De er både ute etter kjente merkevarer og rett og slett å slåss.

Siste hendelse var søndag kveld hvor renholder fanget opp at en gjeng på 20-25 ungdommer gikk løs på 6-7 gutter i 13-14 års alderen. Politiet fanget opp gjengen i Bekkestua området litt senere.

Politiet uttaler følgende om grupperingene: Det er dessverre ungdom som kommer med offentlig transport inn til våre områder. De er ofte svært unge. Politiets forebyggende avdelinger følger opp denne (og liknende saker) i vårt ansvarsområdet. Vi ser svært alvorlig på dette.

Vi ber derfor i samarbeid med Politiet om at man er oppmerksomme og ikke minst melder fra om man ser uønskede grupperinger inne på vårt området. Politiet er alltid avhengig av at publikum ringer hvis de ser slike hendelser. Er det pågående ringer man 112. Har det skjedd for en stund siden ringer man 02800. Telefoner og tips fra publikum er avgjørende og viktige.

Document.no kjenner avsenderens identitet, men har valgt å anonymisere denne.

 

Kjøp Kent Andersens bok fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.