Politiet sliter med å sikre trygge boområder i stadig større deler av Oslo og omegn. Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Det har i den senere tid vært rapportert om en rekke såkalt gjengrelaterte kriminalsaker i Oslo. Mye av dette foregår i områder nordøst og sørøst i byen. Nå sprer det seg til steder utenfor bygrensen, til innbyggernes fortvilelse. Hvor langt ut må man heretter flytte for å kjenne seg trygg?

Både i deler av Groruddalen og i Oslo sørøst har det forekommet en lang rekke tilfeller av gjengrelatert kriminalitet. Politiet har hatt hendene fulle med saker knyttet til narkotikaomsetning, vold, ran, utpressing og annet. Ofte er både utøvere og ofre ungdom.

I tillegg kommer rekken av uoppklarte bilbranner som finner sted i visse deler av hovedstaden.

Drapet i Prinsdalen er det siste i en lang rekke av stygge og urovekkende saker som har preget mediebildet.

En uforholdsmessig stor del av politiets ressurser går med til å etterforske slik gjengrelatert virksomhet. Dessuten brukes mye tid og krefter på å forsøke å forhindre at miljøene utvides og at nye saker oppstår. Forebyggende arbeid har høy prioritet, selv om resultatene ikke alltid synes overbevisende. Det viser seg å være temmelig vanskelig å lykkes med forebygging.

De kriminelle gjengene og miljøene det er snakk om, er uoversiktlige, de er i stadig endring og består for en stor del av ungdom under kriminell lavalder. Barn ned i 12-årsalderen rapporteres å være involvert. Det gjør det ekstra komplisert å sette inn tiltak.

Svært ofte er ungdom med innvandrerbakgrunn innblandet.

Men disse tilstandene er ikke lenger et rent Oslo-fenomen. Nå gror det frem tilsvarende kriminalitet også i større boligområder som Lørenskog i Akershus fylke, rett nord for Oslo.

Så langt har dette for det meste foregått under medienes radar. Men avisen Romerikes Blad dekker denne regionen spesifikt, og har i flere saker tatt for seg den illevarslende utviklingen.

I stor grad har det handlet om gjenger av gutter og unge menn som bedriver trusler, ran og vold mot annen ungdom i lokalmiljøene. Det skaper økende utrygghet i et område der mange har bosatt seg nettopp for å komme seg ut av Oslo.

En vanlig grunn til at familier flytter ut av Oslo-gryta, er at man vil gi sine barn et mer harmonisk oppvekstmiljø enn det man forbinder med storbyen. Da er utviklingen i Lørenskog svært dårlig nytt.

Nylig kunne Romerikes Blad melde:

«14-åring slått og truet med kniv av 12-15 gutter»

Saken beskrives videre:

«Klokka 18.39 fikk politiet melding om at en ung gutt på 14 år hadde blitt truet av en større guttegjeng ved Kjenn skole i Lørenskog.

Han forteller at han har blitt oppsøkt av en guttegjeng på 12-15 personer som har vist fram en kniv og truet han med denne. De skal også ha slått han, opplyser operasjonsleder i Øst politidistrikt, Ronny Årstein.

Det skal ikke være noen relasjon mellom gutten og gjengen han møtte.»

Bare to dager tidligere hadde avisen en liknende sak:

«Politiet: Tenåring skal ha blitt truet med kniv og fått jakka kuttet opp av jevnaldrende gutter»

«Han har møtt to gutter ved Lørenskog hus. Disse guttene skal ha vist fram en kniv og bedt om å få pengene hans. De fikk ikke penger og svarte da med å kutte opp jakka til gutten, opplyser operasjonsleder Tom Sandberg i Øst politidistrikt til rb.no.»

Ifølge politiet er dette illevarslende tegn på at det nevnte nærmiljøet er i endring:

«En alvorlig hendelse som viser en skummel utvikling», sier politiet.

Av helt ny dato er imidlertid ikke denne typen hendelser og tendenser i området. Allerede tilbake i 2015 kunne Romerikes Blad fortelle om voksende ungdomskriminalitet.

«De selger store mengder narkotika, bruker grov vold, truer med skytevåpen – og rekrutterer ungdommer helt ned i 14-årsalderen. Her er historien om Romerikes kriminelle ungdomsnettverk og hvordan politiet skal knuse dem», skrev avisen, og ga til dels brutalt inngående beskrivelser av scener fra voldshendelser i disse miljøene:

«Losby i Lørenskog, tirsdag 21. oktober i fjor: Slagene fra balltreet treffer overalt på den unge kroppen. 17-åringen ligger hjelpeløs på bakken.

Han som slår, bare fortsetter, men blir til slutt så andpusten at han må ta en pause. Så gyver han løs igjen. Etter en stund må balltreet byttes med et nytt, fordi det første knekker.

Offeret blir påført store skader fysisk, og ikke minst psykisk. Etterpå er gutten livredd: Han har fått beskjed om at de ikke er ferdige med ham.»

Det er rett og slett sjokkerende historier, om en råskap som er vanskelig å fatte.

Men slike tilstander er i ferd med å bli en del av hverdagen for innbyggere både i store deler av Oslo og i økende grad også i områder utenfor Oslos bygrenser. Deler av Romerike i Akershus, som Lørenskog, blir nå av enkelte kalt «det utvidede Oslo øst», med referanse til nettopp denne utviklingen.

Verken i Oslo eller Lørenskog ser den nåværende sosialistiske politiske ledelse ut til å ta disse problemene på tilstrekkelig alvor.  Det bør være et tankekors for de mange velgere i nettopp de utsatte områdene som har bidratt til å stemme frem disse partiene.

Spørsmålet mange familier i Oslo-området må stille seg, er hvor langt ut fra byen man må flytte for å kunne gi sine barn en relativt trygg oppvekst de neste årene.

Det kan være et godt stykke.

Les også: Innsatsen mot gjengmiljøene i Oslo er en vits – slik skaper vi grobunn for IS

 

 

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.