Det forberedes et fakkeltog mot vold i Groruddalen. Samtidig blir personer angrepet av somaliskeguttegjenger som utfører brutale ran rundt om i Groruddalen og Oslo forøvrig. Flere av ranene er utført i forbindelse med kollektivreiser.

www.lokalavisen.no skriver 12 april om et ran som fant sted forrige fredag. Denne gangen var åstedet Haugenstua i Groruddalen, og hendelsen fant igjen sted i forbindelse med en kollektivreise.

En kriminell guttegjeng bestående av somalisk ungdom har nok en gang krevd et ransoffer, denne gangen på Haugenstua.

———————–

På vei med bussen til Stovner ble personen tvunget av bussen på busslommen ved Stig skole på Haugenstua. Der ble personen truet og frastjålet mobiltelefon og lommebok.

Opphavet og alderen på gjerningspersonene, sammen med ransmetoden og utbyttet, har store likhetstrekk med flere ranssaker i Groruddalen og ellers i Oslo den siste tiden.

Leder i Somalisk Nettverk, Bashe Musse, som også er Ap-politiker mener det er et fåtall av somalisk undom som står bak kriminaliteten. Samtidig kommer han med en uttalelse som kan tolkes som at dette problemet er mer omfattende enn mange ønsker å tro. Han nevner tøffe miljøer å vokse opp i og foreldre som sliter med grensesetting. Kulturell bakgrunn nevnes ikke. Det er sosioøkonomiske forhold som leder ungdommen ut på skråplanet.

Mange vil nok mene at en ting er å stjele å begå innbrudd for å skaffe seg verdier. Noe annet er å utøve vold og komme med trusler mot personer for å skaffe seg verdier. Mange undrer seg nok om noen kulturer er mer voldelige enn andre. Spørsmålet må være lov å stille.

– Jeg ser veldig alvorlig på dette. Det er ikke flertallet som gjør slikt, men et fåtall som gjør grove ting som er viktige å ta tak i, sier han.

Musse sier han mener det er sosioøkonomiske faktorer som gjør at guttegjengen har valgt en kriminell løpebane. Han sier foreldrene er nødt til å komme mer på banen, eventuelt omsorgspersoner om ungdommene er foreldreløse, for å hindre uønsket adferd.

– Dette er tøffe miljøer å vokse opp i. Foreldre sliter litt med oppdragelsen og det å sette grenser for å kontrollere disse ungdommene, sier Musse, som har jobbet med afrikansk ungdom i 15 år.

————————-

– Om de i denne gjengen ikke kan kjøpe en mobiltelefon så stjeler de den. Det er ikke bakgrunn og kultur, men livsstil og livssituasjon som gjør at man blir kriminell. Det er viktig å vite hvorfor disse ungdommene gjør det de gjør, sier han.

Lignende saker de siste månedene:

13. februar ble en ung gutt ranet av norske unge gutter med somalisk opprinnelse på Ammerud. To unge gutter på Grorud ble ranet av det politiet mener er de samme gjerningsmennene like etterpå. Gjerningsmennene truet med kniv og tok mobiltelefoner.

1. mars ble ei jente på 17 år sparket, slått og ranet av en guttegjeng på syv med somalisk bakgrunn på Røa. Jenta fikk fysiske skader og ble frastjålet mobiltelefon.

6. april skjedde det igjen, da en ung gutt ble truet og frastjålet penger og mobiltelefon etter å ha blitt valgt ut av en guttegjeng av somalisk opprinnelse på bussen på vei til Stovner.

Politiet ved Majorstua har tidligere advart mot å vise frem mobiltelefoner og penger på gata etter en episode på Marienlyst skole, der to personer ble ranet av en gjeng som passer med beskrivelsen ovenfor.

En da 16 år gammel gutt ble i fjor overfalt og rispet med kniv av en gjeng ungdommer.

http://dittoslo.no/lokalavisengroruddalen/nyheter-groruddalen/frykter-somalisk-guttegjeng-herjer-oslo-1.7176869