Rettsaken mot 19 ungdommer som er tiltalt for å stå bak ran av barn er i gang. 18 av disse ranerne er fra Groruddalen. Hvorfor stiller ikke en gang Groruddalens lokalavis, Akers Avis, spørsmål om hvordan ungdomsmiljøet er i denne multikulturelle dalen? Hvorfor skapes det brutale ransmiljøer av ungdommer nettopp her?

19 ungdommer i retten:

I dag starter rettssaken mot 19 ungdommer som er tiltalt for å stå bak 26 ran i april, mai og juni. 18 av de 19 ungdommene kommer fra Groruddalen.

De 19 tiltalte er i alderen 15-20 år. Totalt har 26 personer blitt ranet. De fleste av ofrene er tidlig i tenårene. Rettssaken kommer til å vare i seks uker.

– Fellesnevneren er at ungdom i slutten av tenårene har ranet ungdom i begynnelsen av tenårene, sier etterforskningsleder Line Henrisen på Stovner politistasjon.

I høst har det vært en mye omtalt ransbølge i Oslo, men også på vårparten ble det begått mange ran i Groruddalen.

– Disse sakene skjedde hovedsaklig i april, mai og juni. Vi satt ned et prosjekt på tvers av alle avsnittene på stasjonen, og i løpet av to uker hadde vi pågrepet 19 gjerningsmenn som nå møter i Oslo tingrett, sier Henriksen.

Det skal i følge politiet ikke være noen gjenger som står bak ranene. Men alle ranene er gjennomført av flere personer. Ofte seks-syv personer. Om dette ikke defineres som en gjeng av politiet, så vil nok mange allikevel kalle dette en gjeng med gutter.

I følge Henriksen er det ingen gjenger som står bak.

–  Det er noen få gjerningsmenn som står bak svært mange ran, mens andre tiltalte kun har vært med på et eller to ran, sier hun.

Grovheten i ranene har også variert veldig.

–  I de fleste sakene er det brukt trusler, mens i andre har knokejern og kniver blitt benyttet. Fellesnevneren er at det alltid er flere gjerningsmenn. Ofte seks-syv eldre ungdommer mot to 13-åringer, forteller Henriksen.

 

http://www.groruddalen.no/tiltalt-for-barneran-i-groruddalen.5386019-77747.html