Politiadvokatene Hacer Aydar og Dishanie Amit Eliassen utgjør aktoratet i ranssaken. Foto Øyvind Thuestad

OSLO TINGRETT: «Ibrahim» må dømmes til fire års fengsel for syv ran hvor ofre helt ned til 14 års alder er blitt slått, sparket og truet med kniv mot halsen, krever aktor. Forsvareren krever frifinnelse.

For broren hans «Abid» (17) var kravet 2 år og fire måneders fengsel hvorav 1 år og fire måneder betinget med prøvetid på fire år.

– Sterke allmennpreventive hensyn tilsier at det skal reageres strengt mot ran av tilfeldige personer på offentlig sted. Vi står overfor et alvorlig samfunnsproblem. Ran skaper engstelse og begrenser folks frihet til å bevege seg på offentlig sted, sa aktor Hacer Aydar i sin prosedyre torsdag.

Og hun la til, med henblikk på bruken av kniv:

– Det kunne gått mye, mye verre.

Dette, og ofrenes reaksjoner etter ranene, måtte tas hensyn til ved straffeutmålingen, mente aktor.

Advokat Øivind Sterri krevde at hans klient «Ibrahim» måtte frifinnes. Foto Øyvind Thuestad

Ibrahims forsvarer Øivind Sterri la ned påstand om frifinnelse for sin klient. Han påpekte at selv om Ibrahim var på åstedet under flere av ranene, hadde han ikke deltatt i dem.

– Tilstedeværelse er ikke nok, understreket Sterri.

For det tilfelle at hans klient likevel skulle bli dømt, minnet han om at lovgiver ikke ønsker at barn skal i fengsel:

– Dette handler om fengsling av et barn, sa Sterri, med henvisning til at Ibrahim var under 18 da ranene fant sted.

Kniven på strupen

I tre uker har Oslo tingrett fått høre hjerteskjærende historier fra 14, 15 og 16-åringer som har blitt slått, sparket, truet og ranet. Seks gjerningsmenn født i 2001 og 2002 er tiltalt for å ha begått syv grove ran på skoler og i parker i vestlige deler av Oslo. Flere av ransofrene har bokstavelig talt fått kniven på strupen og måttet gi fra seg penger, mobiltelefoner, dyre jakker og klokker.

– Ved samtlige ran er det brukt kniv, som er rettet mot hals og mage, sa Hacer Aydar.

Alle ofrene har norske eller vestlige navn, alle tiltalte har somalisk bakgrunn.

De seks skal ha begått ranene i forskjellige konstellasjoner høsten 2017, og Ibrabim er hovedmannen som var med på seks av dem, mener påtalemyndigheten.

For ham krevde aktor Dishanie Amit Eliasssen fire års fengsel, to av dem betinget med fire års prøvetid. For de øvrige tiltalte varierte kravet fra 420 timer samfunnsstraff til 2 år og fire måneders fengsel for Ibrahims bror Abid. Aktor la ned påstand om samfunnsstraff for to av de tiltalte, og ungdomsstraff for én.

Anket til Høyesterett

Ibrahim har siden 7. februar sittet i varetekt for ran. Abid er på frifot, til tross for at han i november ble dømt for ran og voldtekt av «Lisa», som var 14 år da voldtekten skjedde. Abid var 15. Han anket straffeutmålingen på fire års fengsel til lagmannsretten, som avviste anken. I retten opplyste han onsdag at han nå hadde signert ankeerklæring til Høyesterett.

Aktor fant ingen formildende omstendigheter for Ibrahim. Han har ikke ønsket å forklare seg for politiet, og har slik trenert saken, også for de medtiltalte, mente Aydar. Både samfunnsstraff og ungdomsstraff var uaktuelt for ham, fordi han ikke har erkjent, sa hun.

– Parallellt med dette har han pådratt seg en ny ranssak. Han er ikke i noen positiv utvikling, fastslo Aydar.

I retten igjen 1. april

Dette nye ranet må Ibrahim svare for når han igjen møter i Oslo tingrett 1. april. Neste runde i retten kommer allerede i mai, da ankesaken etter dom for grove ran og medvirkning til voldtekt kommer opp for Borgarting lagmannsrett.

Aktor Hacer Aydar beskrev det hun mente var gruppens modus: Ransofrene tas ut av gruppen av ungdommer de er sammen med, hvorpå de omringes av gjengen, som så utøver volden og raner offeret.

Folksomt i rettssal 828: Forsvarerne Victoria Palm, Bjørn Rudjord, Finn Krokeide, Thomas Rafen Wyller, Øivind Sterri og Jan Erik Teigum. Foto Øyvind Thuestad

Retten har hørt 40 forklaringer i løpet av de tre ukene saken har pågått, 34 fra vitner og seks fra de tiltalte, oppsummerte Aydar.

Et av ranene foregikk på Skøyen skole en fredag kveld i september 2017. Med kniv mot halsen ble offeret truet til å gi fra seg mobiltelefonen sin. Han ble også spyttet i ansiktet av han som holdt kniven. Til tross for at politiet mener yttterligere to personer deltok i dette ranet har man bare klart å identifisere én, en 18-år gammel mann. For ham vil aktoratet ha 1 år og syv måneders fengsel, hvorav 1 år ubetinget.

18-åringen er forøvrig siktet for to drapsforsøk. Det siste skjedde på Grønland i Oslo 6. februar, mindre enn tre uker før han skulle stille i Oslo tingrett tiltalt for ran.

Å dømme etter bevisførselen er det er grunn til å tro at det var flere deltakere i flere av de syv ranene enn de seks som til slutt ble tiltalt.

De øvrige fem forsvarernes prosedyrer kommer mandag, og saken tas deretter opp til doms.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps-nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt oss-side.

Mest lest

Les også