Aktor Hacer Aydars tålmodighet tok slutt etter at en av de tiltalte hadde stirret på et vitne under hele dennes forklaring: – Nå må du slutte å se på vitnet! Foto Øyvind Thuestad

OSLO TINGRETT: – Hva tenkte du da han slo deg? – Oh, shit, jeg kan ikke forstå at dette skjer meg. At det er sånn det er å bli ranet, sa 15-åringen som ble ranet, slått i ansiktet og truet med kniv.

Oslo tingrett fikk mandag høre gutten forklare seg om et ran i Slemdalsveien 70A  i Oslo 13. oktober 2017 – da han var 15 år. Gutten er en av flere unge og tildels mindreårige ransofre i saken som pågår på tredje uken i tingrettens sal 828. Seks somaliere i alderen 16 til 18 år står tiltalt for syv ran.

Ransofferet forklarte at han ble slått med knyttet neve. Slaget traff overleppa.

Hvordan han burde opptre dersom han skulle bli ranet, hadde han lært på skolen:

– Jeg lærte på barneskolen at hvis jeg noen gang ble truet med kniv, måtte jeg ikke nøle med å gi fra meg tingene mine.

Gutten ble fratatt en mobiltelefon og en Canada Goose-jakke under ranet.

15-åringen forklarte seg i såkalt tilrettelagt avhør, det vil si at retten fikk avspilt et avhør som er tatt opp på video. Tilrettelagte avhør brukes for at barn under 16 år skal slippe å vitne i retten.

– Kastet mot veggen

Han forklarte at han gikk over på andre siden av gata da det kom en gjeng mot ham denne oktoberkvelden i 20.30-tiden. Han skiftet side fordi de «oste trøbbel», som han sa. Det hjalp ikke, også gjengen gikk over til andre siden av gaten.

– En av dem, en somalier, tok tak i jakka mi og kastet meg mot veggen.

Raneren sjekker om han har belte på seg. Det har han ikke. 15-åringen forklarer at mange unge går med dyre belter.

En annen av ranerne sjekker lommen hans og tar mobilen han finner der. Han blir spurt om han har penger, og svarer nei. Raneren sjekker under dekselet på mobilen.

Tar opp kniv

Deretter tar en av ranerne opp en kniv. Han viser den frem, den blir ikke holdt tett mot 15-åringens kropp.

Fornærmede har allerede forklart at han som kastet ham mot veggen var somalier, og nå spør politimannen som gjennomfører avhøret igjen om ranerens opphav:

– Hvor var han fra, var han kineser, for eksempel? Jeg ber om forståelse for at jeg er litt politisk ukorrekt, men det er viktig at vi forstår hverandre…

– Ja.

– Så sier du at han er somalier, hvorfor sier du det?

15-åringen forklarer at «huden var mellom vanlig brun og svart», han beskriver at raneren hadde afrofrisyre «som en kule».

– Det er bare så jeg skal vite hvordan han så ut, sier politimannen.

– Ja. Leppene hans var store, fortsetter gutten.

Han sier også at raneren gikk med hodet lavt, med haka nesten nede på brystet, som ville han skjule ansiktet sitt.

– Truet vitne

Et vitne (17) forklarte at han så at det ble tatt frem en kniv under ranet, og at den ble holdt 30-40 cm fra fornærmede, i høyde med magen. Han sier også at fornærmede ble slått i ansiktet med knyttet neve.

Aktor spør hvem som holdt kniven. Vitnet svarer med navnet på tiltalte nr. 1, en mann Document i en tidligere rettssak om en voldtekt på Lilleborg skole har kalt «Ibrahim».

Ibrahim er også identisk med mannen som forrige uke truet Documents reporter i rettssalen: «– Du skrev at jeg var fra UK og sånt, det er bullshit! Slutt å skrive bullshit om meg!»

Aktor Hacer Aydar leser fra vitnets politiforklaring, hvor han sa at tiltaltes kallenavn er «UK», «Ibrahim» – «eller noe lignende».

Vitnet forteller at han ble truet av Ibrahim på Snapchat. Han ble truet med at han ikke måtte «snitche» (tyste, journ. anm.), og at dersom han gjør det, vil han bli banket opp. Vitnet blokkerte deretter Ibrahim på snap.

– Slutt å se på vitnet!

Under hele vitnets forklaring har Ibrahim stirret påfallende intenst på ham. I sal 828 har Ibrahim nesten konstant vært iført solbriller, men ikke nå. På tampen av utspørringen, sprekker det for aktor Aydar:

– Nå må du slutte å se på vitnet!

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps-nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂