Noen ganger spinner hodet så mye at man våkner når man ikke skal.

Det kan være mange grunner til at man våkner midt på natten. Trusler fra multikriminelle tenåringer – i en rettssal – er én av dem. Tirsdag skjedde det igjen. Samme situasjon som sist, tiltalte er på vei ut av rettssalen, geleidet at to arrestforvaltere/politifolk. Han stopper et øyeblikk foran meg: – Og du! Vi skal snakkes! Han går straks videre. Mitt spørsmål: – Hvorfor det? besvares ikke.

Ingen øvrige av rettens aktører, som det heter, reagerer. Jo, en forsvarer: – Hva sa han? Jeg gjenforteller, advokaten rister på hodet. Ellers intet.

Dette er situasjonen: Retten vil helst kaste meg på gangen, og når jeg endelig kommer inn blir jeg truet av tiltalte. Av «Ibrahim».

Han har har truet meg før, i samme rettssal i forrige uke, og henviste da til at jeg skrev om hans forrige rettssak i november. Da ble han dømt for medvirkning til voldtekt og to grove ran.

Han var spesielt hissig på at jeg da hadde vist til hans tilknytning til Storbritannia, «UK» er et kallenavn som har blitt nevnt flere ganger i rettssal 828 de siste ukene. Et kallenavn som knytter ham til flere av ranene han er tiltalt for. 18-åringen har tilbrakt mer enn halve oppveksten i Manchester, England. Det er trolig derfor han snakker et svært rudimentært norsk.

Fredag anmeldte jeg ham for trusler. I morgen vil jeg levere et tillegg til anmeldelsen.

Truslene er ikke direkte. Det er ikke: Jeg skal ta deg, eller: jeg skal drepe deg og familien din. Det er mer dulgt enn som så. Men jeg vet noe om denne mannens voldspotensiale. Det vet også Oslo tingrett, som fengslet ham 7. februar for enda et ran. Forhørsretten viser i sin kjennelse til sakkyndigvurderingen fra rettssaken i november: Siktede er i «høy risikogruppe» for fremtidig vold.

Aktor statsavdokat Reidar Bruusgaard fastslo i sin prosedyre i november at voldtekten «tenderte mot sadistisk». Ibrahim tvang «Peter» til å se på mens hans bror «Hassan» voldtok kjæresten hans «Marie». Når Peter prøvde å snu seg vekk, ble han slått, gjentatte ganger, av Ibrahim.

Dette er hva vi står overfor.

En cocky, somalisk-britisk-norsk 18-åring som nekter å ta av seg solbrillene i retten når rettens administrator, Anne Cathrine Haug-Hustad, ber ham om det. Men som gjerne tar dem av i et forsøk på å psyke ut et vitne, slik han gjorde mandag.

I Oslo tingrett, sal 828, er han alfa-hannen. Han er «Tiltalt nr 1» for rettens aktører, men det er tydelig at han også er lederen i flokken av seks tiltalte (selv om en av dem faktisk er siktet for to drapsforsøk med kniv – også han har kommet med slengbemerkninger mot meg i rettssalen). Her er han kongen på haugen. Enn så lenge.

Tirsdag kom kjennelsen fra Borgarting lagmannsrett som opphevet tingrettens kjennelse om lukkede dører. Det fikk umiddelbare konskvenser, idet retten var i ferd med å vise meg på gangen igjen (jeg er stadig eneste pressemann i salen) da de tiltalte skulle forklare seg om straffeutmåling.

Man skal ikke hovere, men det var med en viss tilfredsstillelse jeg spurte dommer Haug-Hustad: – Med hvilken begrunnelse? Dommeren viste til sin egen kjennelse om lukkede dører, hvorpå jeg repliserte: – Den er opphevet av Borgarting.

Dermed kunne jeg følge Ibrahims forklaring tirsdag. Han viste smørsiden: Forklarte at han gikk på skole (inntil han ble fengslet for et nytt ran), hadde jobbet på et sykkelverksted (i regi av nav), og han var selvsagt fullt og helt innstilt på ungdomsstraff (dersom han blir dømt). Man vil jo ikke sitte i fengsel heller.

Ett inntrykk sitter igjen. Jeg har sittet på gangen når den taushetsbelagte personvurderingen blir lagt frem for retten, og kommer inn igjen i sal 828. Ibrahim står allerede i vitneboksen, klar til å starte sin forklaring. Blikket hans når han ser meg er ubetalelig. Han ser ut som om han har falt ned fra månen: Hva gjør journalisten her nå? Er han ikke vist på gangen? Skal ikke dette foregå bak lukkede dører?

Nei, det skal ikke det.

Og vi lar oss ikke true til taushet.

 

Først publisert på Øyvind Thuestads facebookside

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps-nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt oss-side.

 

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂